Cum să NU faci cumpărături inutile de Black Friday

De câteva zile primesc o avalanșă de mesaje apetisante. Totul e la reducere. Cosmetice, cărți, ustensile de bucătărie, haine, electronice și electrocasnice. Tot Universul pare să aibă cel puțin 30% reducere zilele acestea.  Și cum ispita e ispită, deschizi mesajele doar așa, de curiozitate, și până să te dezmeticești deja ai umplut câteva coșuri. Dar, există soluții. Să pornim deci Rezistența Anti Black Friday.

Primul care a luat atitudine a fost Universul. Înainte să apuc să apăs pe butonul ”Cumpără” un ghiveci a dat pe dinafară și mi-a umplut biroul cu apă. Cum risca să ajungă la laptop înainte să termin eu de făcut stoc de cosmetice care nu-mi trebuie acum, dar prea îmi plac mult, a trebuit să mă întrerup și să curăț. Surpriză! Când m-am întors la coșul de cumpărături aveam deja mintea mai limpede și nu mi se mai părea așa de ispititoare ideea unui stoc de cosmetice. Univers – Black Friday, 1 – 0. Nu scăpați din ochi semnele!

N-a trecut mult și mi-a venit altă idee (și alt email ispititor): niște vase de gătit noi sau poate niște rafturi pentru baie. În nici 15 minute găsisem deja mai multe variante și cochetam și cu niște cești simpatice de cafea. Ceea ce mi-a amintit că azi nu mi-am băut cafeaua. Și cum la cafea rar rezist, m-am ridicat să pun de cafea.

Aici trebuie să mărturisesc că am o relație specială cu Doamna Cafea. Mă binedispune instantaneu absolut tot ce ține de cafea: s-o beau, s-o fac, s-o fac pentru alții, să o miros, să o cumpăr, să o primesc gata făcută. Până și să privesc o ceașcă de cafea într-o vitrină sau să trec pe lângă o cafenea. Și nu pentru că nu pot trăi fără cafea, pot. Dar în preajma ei îmi amintesc de bunicul și cumva împart experiența cu el. Îmi povestea cum își aduna în tinerețe prietenii să asculte patefonul și să bea cafea. Îmi amintesc cum se plimba prin casă râșnind cafea cu o râșniță aurie, manuală bineînțeles, și mai bătrână ca mine. Mi se părea că sfințește casa. Și îmi amintesc cum îmi strecura și boteza cu cafea laptele de dimineață pentru că altfel copilul mofturos făcea nazuri. Da, toate cafelele vieții mele le voi împărți cu bunicul. Ce făceam? Cumpărături? Am uitat de mult de ele, pierdută în nostalgiile și amintirile mele.

Concentrați-vă pe ceva simplu care vă aduce infinită bucurie fără să solicite bani. Avem cu toții acel ”ceva” care ne face să zâmbim mereu. De fapt, asta căutăm. Să ne simțim un pic mai bine. Să producem niște substanțe care să ne ducă într-o stare bună. Dar nu cumpărăturile sau reducerile sunt soluția. Amintiri – Black Friday, 1 – 0.

Și apoi mai e mișcarea.  Un om în mișcare nu are timp sau energie pentru cumpărături inutile. Niște muzică antrenantă care să vă facă să dansați prin casă, o plimbare în pas vioi departe de magazine, o ședință de sport acasă urmărind un canal de YouTube vor rezolva situația. Apoi o să vă doriți un duș, multă apă, poate o cafea sau un ceai și multă odihnă. Nu veți mai avea energie și disponibilitate pentru mesaje ispititoare și cumpărături aiurea. Sport – Black Friday, 1 – 0.

3 – 0. Un scor încurajator care mă va ține azi departe de magazine producând în același timp toate endorfinele, dopamina și ce mai e bun printre chimicalele creierului. Și, între noi fie vorba, bunicul m-ar întreba ce înseamnă Black Friday. Și eu i-aș spune ”Vinerea neagră”, la care cu siguranță ar ridica din sprâncene a neîncredere și ar spune ”Aiureală!”

Credit foto 愚木混株 cdd20 on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.