Celulita, bat-o vina

Din păcate, statisticile spun că 95% dintre femei, începând cu vârsta de 20 de ani, au o formă de celulită. Urâtă, sâcâitoare şi, uneori, dureroasă, celulita are multe cauze şi puţine soluţii de tratare.

Cel mai des, celulita este atribuită sedentarismului şi alimentaţiei nesănătoase (mâncare prelucrată excesiv, cu grăsimi, cu mult zahăr şi sare, cu aditivi şi chimicale). Asta pentru că celulita se lipeşte ca timbrul de scrisoare de zonele care nu sunt mişcate prea des. Aşadar, dacă munca înseamnă 8 ore de stat la un birou în fiecare zi, aveţi toate şansele ca celulita să vă facă probleme, indiferent de numărul de kilograme. Pentru că celulita nu ţine cont de cât cântăriţi. Dar celulita poate apare şi pe fond genetic (se moşteneşte) şi din motive hormonale (estrogenul ar fi unul dintre factori) şi din cauza schimbărilor metabolismului ca urmare a dietelor drastice.

În funcţie de tipul şi gravitatea celulitei, soluţiile existente pot fi mai mult sau mai puţin eficiente. Astfel, există celulită moale şi tare, după consistenţă, şi trei grade de gravitate (dacă este vizibilă doar la ciupire, dacă este vizibilă când staţi în picioare şi dacă este vizibilă tot timpul). În cea mai gravă fază, celulita poate fi combătută doar prin proceduri speciale, în centre de cosmetică. Dar până acolo, există şi soluţii mai la îndemână:

  • mişcare, mişcare, mişcare – celulitei îi plac zonele unde circulaţia sângelui este mai slabă, aşa că exerciţiile fizice îi vor fi un duşman redutabil. Alergaţi, înotaţi, mergeţi repede, urcaţi scări, mergeţi pe munte, orice vă face plăcere şi puteţi face în fiecare zi. Dezlipiţi-vă de birou cât mai des, mergeţi pe jos cât de mult, cumpăraţi-vă bicicletă. Sunt multe soluţii simpatice pentru a face mişcare zilnic.
  • cremele anticelulitice – sunt o loterie, dar uneori funcţionează. Aplicaţi-le după o serie de exerciţii fizice şi un gomaj, pentru un efect maxim. Din păcate, multe sunt doar placebo şi se spune că au efecte doar cât timp sunt folosite. Totuşi, cremele hidratează zonele respective şi măcar atât bine pot face. Aveţi grijă la alergii şi nu aplicaţi creme anticelulitice dacă aveţi răni sau alte probleme ale pielii, cele mai multe creme funcţionează termic.
  • alimentaţie potrivită – adică eliminaţi prostiile şi încercaţi să consumaţi proteine din surse sănătoase. Cumva alimentaţia este un panaceu al tuturor bolilor. Deşi efortul este mare, merită să încercaţi să ocoliţi fast-food-urile şi mâncărurile mult prea procesate.

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.