Pe două roţi şi fără motor

Pentru cei mai mulţi dintre noi, aventurile montane pe bicicletă sunt un lucru rar. De aceea, şi investiţiile sunt minime. Închiriem bicicleta sau o împrumutăm de la prieteni, purtăm ce haine avem la îndemână şi nu ne batem prea tare capul cu performanţa. Totuşi, bagajul pentru o astfel de drumeţie poate fi făcut inteligent şi fără cheltuieli prea mari.

  • Sună copilăresc, dar e sănătos. Poartă cască. De regulă, este oricum inclusă în preţul de închiriere sau au prietenii amabili în dotare. Nu se ştie niciodată de ce anume hotărăşti să te lipeşti: un copac, un asfalt, nişte pietre… E mai bine să ai grijă decât să repari.
  • Cu siguranţă nu te vei plimba pe ploaie, aşa că nu uita să-ţi iei cu tine o pereche de ochelari de soare. Te vor proteja şi de gâze nefericite şi de vânt şi, dacă eşti chiar norocos, de crengile copacilor pe care îi deranjezi.
  • Poartă încălţări comode, cu talpă potrivită şi de munte (deci şi de noroi), dar şi pentru pedalat. Nişte bocanci uşori de vară vor rezolva problema pentru câţiva ani.
  • Ştii costumele alea şmechere şi mulate pe care le poartă cicliştii de performanţă? Ei bine, nu le poartă degeaba. Sunt scumpe, dar merită dacă ai de gând să faci mai mult de o tură pe an. Totuşi, le poţi înlocui cu relativ succes cu o pereche de pantaloni scurţi şi strâmţi ( să nu se agaţe în bicicletă) şi cu un tricou de trekking, fotbal, fitness, etc. (ai înţeles ideea, material sintetic, care se usucă repede).
  • Şi pentru că soarele e prietenul nostru, iar tu ai ales pantaloni scurţi şi tricou, pleacă de acasă cremuit bine cu o cremă de protecţie solară. Ia şi o şapcă, bandana, băsmăluţă, ceva care să te ferească de insolaţie (nu pălărie, pentru că o să o aduni de pe jos la fiecare doi metri).
  • La drum lung şi nepopulat, ai nevoie de hidratare. Un rucsac mic, cu 1l de apă de persoană, ar trebui să te ţină până la prima bere. Calculează cantitatea de apă în funcţie de durata traseului, aptitudinile tale de biciclist, număr de persoane, tipul şi ariditatea traseului (dacă mergi doar pe asfalt, din sat în sat, ocheşte cârciumile).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.