World Press Photo Contest 2015 şi-a anunţat câştigătorii

Dintre cele peste 95 000 de fotografii primite de organizatorii celui mai prestigios concurs de fotografie de presă, World Press Photo Contest, au fost aleşi câştigătorii celor opt categorii. Imagini realizate cu migală şi artă sau instantanee şocante, fotografiile câştigătoare vor face înconjurul lumii în expoziţii organizate pe toată durata anului. Din 2012, expoziţia World Press Photo ajunge şi la Bucureşti.

Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures Jon and Alex, a gay couple during an intimate moment, St. Petersburg, Russia
Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures
Jon and Alex, a gay couple during an intimate moment, St. Petersburg, Russia

Marele câştigător al acestui an este fotografia intitulată Jon and Alex, aparţinând fotografului danez Mads Nissen. Fotografia a fost realizată în mai 2014, în St. Petersburg, Rusia, şi reprezintă un cuplu de homosexuali surprinşi într-un moment tandru. Motivaţia acestei fotografii este lipsa de toleranţă vis-à-vis de minorităţile sexuale care devine tot mai prezentă în Rusia. Discriminarea se întinde atât social, cât şi în legislaţie, şi denaturează în acte violente din partea conservatorilor religioşi sau a grupărilor extremiste. Fotografia a participat la categoria Contemporary Issues. Preşedintele juriului, Michele McNally, director de fotografie şi editor la The New York Times, a declarat: “It is an historic time for the image… the winning image needs to be aesthetic, to have impact, and to have the potential to become iconic. This photo is aesthetically powerful, and it has humanity.”

La categoria Nature, premiul I a fost decernat fotografiei Monkey Training for a Circus, realizată în noiembrie 2014 de fotograful chinez Yongzhi Chu. Fotografia surprinde o maimuţă uitându-se speriată la dresorul ei, într-unul din cele 300 de circuri din oraşul Suzhou.

Tot în China a fost realizată şi fotografia câştigătoare la categoria Daily Life. The Bull Market, a fotografului chinez Cai Sheng Xiang, înfăţişează o piaţă locală de cai şi vite.

La categoria Portraits a câştigat fotografia australiencei Raphaela Rosella, Laurinda. Fotografia a fost realizată în mai 2014, în Moree, Australia, şi surprinde o fată dintr-o zonă defavorizată aşteptând în faţa casei autobuzul şcolar. Laurinda este una dintre tinere care trebuie să facă faţă sărăciei, rasismului, violenţei, dependeţei şi altor traume sociale.

Raphaela Rosella, Australia, Oculi Laurinda
Raphaela Rosella, Australia, Oculi
Laurinda

Categoria General News a fost câştigată de o fotografie aparţinând fotografului rus Sergei Ilnitsky. Kitchen Table a fost realizată în Ucraina, în august 2014, şi surprinde o faţă urâtă a conflictului din estul ţării. O masă distrusă de bombardamente arată cum trăiesc acum oamenii din Donetsk.

Sergei Ilnitsky, Russia, European Pressphoto Agency Kitchen table after mortar attack, Donetsk, Ukraine, 26 August 2014
Sergei Ilnitsky, Russia, European Pressphoto Agency
Kitchen table after mortar attack, Donetsk, Ukraine, 26 August 2014

Şi la categoria Sport fotografia câştigătoare aparţine unui chinez. Bao Tailiang a obţinut acest premiu cu fotografia The Final Game, realizată în Brazilia. Fotografia îl surprinde pe argentinianul Lionel Messi faţă în faţă cu trofeul World Cup în timpul ceremoniei de la Maracana Stadium.

Bao Tailiang, China, Chengdu Economic Daily The Final Game
Bao Tailiang, China, Chengdu Economic Daily
The Final Game

La categoria Long-Term Projects câştigătoare a fost povestea fotografei americane Darcy Padilla. Family Love cuprinde 21 de ani din viaţa Juliei Baird (1993 – 2014) şi spune o poveste despre droguri, abuz, relaţii, naşteri, SIDA, pierderi şi regăsiri.

Spot News este categoria câştigată de fotograful turc Bulent Kilic cu fotografia Istambul Protest, realizată în mai 2014. Fotografia surprinde o tânără în timpul confruntărilor dintre poliţie şi protestatari. Confruntările au avut loc după funeraliile lui Berkin Elvan, un băiat de 15 ani care a murit în urma rănilor suferite în protestele antiguvernamentale din Turcia.

Bulent Kilic, Turkey, Agence France-Presse Girl wounded during clashes between riot police and protestors, Istanbul, 12 March 2014
Bulent Kilic, Turkey, Agence France-Presse
Girl wounded during clashes between riot police and protestors, Istanbul, 12 March 2014

Ediţia de anul acesta a concursului World Press Photo a însumat peste 5 500 de fotografi din peste 130 de ţări. Dintre aceştia, 42 au obţinut premii la una din cele opt categorii.

One Reply to “World Press Photo Contest 2015 şi-a anunţat câştigătorii”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.