La mulți ani!, România

Pierdut în confuzia timpurilor, românul nu mai știe nici ce, nici cum sărbătorește. Unii își mai aduc vag aminte că țara asta e frumoasă și recită mândri sloganuri de mult apuse. Alții doar se bucură de o paradă frumos fățoșată, de mâncare declarată cu pompă tradițională, de zile libere de evadare din birouri. Unde e națiunea? Ca și vremea, vremurile sunt în ceață, iar națiunea nu mai reușește nicicum să dea mână cu mână.

Se spunea cândva că avem un frate, pe numele său codrul. Dar azi îl folosim doar drept coș de gunoi sau ca pe o modalitate eficientă de a ne umple buzunarele defrișând. Cândva ne mândream cu râurile țării, astăzi le blestemăm că ne inundă, ne duc la vale gunoaiele, le schingiuim în conducte pentru scopuri proprii. În rest nu mai avem nici frați, nici prieteni. Doar plângeri, revolte, bătălii, coate ascuțite și buzunare largi, orgolii, nemulțumiri. Educație? Cine e mai tare va câștiga. Asta se învață în cei 7 ani de acasă, în școli, în facultăți, în birouri. Cine minte, înșeală, păcălește, “convinge”, se bagă în față, se dă mare, acela are putere, are câștig de cauză. Curățenie? S-o facă alții! Noi plătim impozite din salarii grase de corporatist ca să putem sta la cafea și țigară oriunde și altcineva să adune tot ce aruncăm pe jos. Coșul de gunoi este sub nivelul nostru. Respect? Doar dacă ești șmecher și treci pe roșu la semafor, nu dacă ești fraierul care nu trece nici pe verde ca să nu blocheze intersecția. Orgoliu național? Doar dacă locuiești în străinătate mai găsești ceva de bine de spus despre țara ta. Atunci când te-au civilizat alții observi părțile bune ale unei țări din care abia ai așteptat să pleci.

Sărbătorim azi bruma de speranță în deșteptarea românilor. Sărbătorim puterea de a schimba mentalități, căci de la cap se împute peștele. Sărbătorim oamenii care construiesc în România, pe cei care curăță, reciclează, reduc consumul inutil, pe cei care educă frumos, pe cei care iubesc cu adevărat natura și oamenii, pe cei lipsiți de egoism, pe cei care găsesc o vorbă bună și o mângâiere, pe cei care nu stau la cozi, nu dau șpagă și nu fură. Sunteți acolo undeva și sunteți mulți. La mulți ani!, români, să nu vă lăsați! Pe aici nu se trece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.