Exercițiu de fericire

Trăim într-o lume aglomerată, grăbită, nemulțumită. Ne dorim multe, mereu mai multe, și ni se pare că avem nevoie de toate. Civilizația ne-a adus o mulțime de beneficii, dar și responsabilitatea de a ne bucura de ele, de a oferi copiilor tot ce este mai bun, de a avea grijă de corpul nostru, de a încerca tot ce este nou. Pentru a avea toate aceste dorințe, nevoi și beneficii, plătim (pentru că totul se plătește în viață). Multe ore de muncă, multe ore pe drum spre locul de muncă, multe ore prin magazine sau pe Internet, multe gânduri și multe frământări. Ne îmbolnăvește dorința de a fi sănătoși, ne sărăcește dorința de a fi bogați, ne îndurerează dorința de a fi iubiți, ne însingurează dorința de a nu fi niciodată singuri.

Dacă aveți multe întrebări în traistă și dacă sperați să găsiți răspuns (sau o parte din el) în cărți, iată două sugestii ale unor oameni care și-au dedicat mult timp studiului fericirii cu aplicații practice în viața de zi cu zi. Sunt cărți pe care le poate citi și înțelege oricine, fără ca asta să le facă naive, ci doar scrise cu cititorii în gând. Nu sunt cărți pentru experți și nu sunt o rețetă sigură de fericire. Dar poate vă sunt de folos.

Carlos L’Abbate este un călător, plecat din Argentina și stabilit pentru moment în România. Predă clase de yoga și pilates, vorbește despre viață și fericire, oferă sprijin și îndrumare. O parte dintre gândurile, discursurile și răspunsurile la întrebările celor din jur se regăsesc în cartea About Presence. Carlos L’Abbate vorbește despre toate aspectele pe care le ignorăm atunci când căutăm cu insistență fericirea. Aparent sunt fix acele aspecte care ne-ar face s-o găsim. Vorbește despre relații, dorințe, iubire, frică, rătăcire și zgomot. Vorbește despre “ce este” și momentul prezent. Chiar dacă nu te regăsești în cartea lui, are un efect liniștitor, relaxant. Cartea este scrisă în limba engleză.

Domnica Petrovai este psiholog, specializat în relații. Cartea ei, Iubește și fii iubit(ă)  vorbește despre relații și tot ce aducem în ele. Căci nu poți da mai mult decât ești, spune Domnica Petrovai. Cu exemple din cabinetul de terapie, cu categorii și structurări specifice psihologiei, dar cu un limbaj cald și destinat oricărei urechi, autoarea construiește un dicționar de tipologii umane. Descoperi pe parcurs cât te-ai lăsat influențat de moștenirea genetică, de educație, de ce ai văzut în jurul tău cât ai fost copil și adolescent. Descoperi că reacționezi din impuls și nu din rațiune sau iubire. Și mai descoperi că totul este despre tine, nicidecum despre celălalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.