8 Martie, așteptări și dorințe

A trecut Ziua Internațională a Femeii lăsând în urmă o avalanșă de mesaje și dezamăgire. Fie femeile se simt nedreptățite pentru că n-au primit destul, fie bărbați se simt nedreptățiți pentru că femeile din jurul lor nu corespund așteptărilor. Uitând complet de mesajul muncitoarelor și sufragetelor care au luptat pentru drepturi egale și respect, 8 martie 2019 se desfășoară cu totul în jurul dorințelor și al consumului.

Concluzia firească a acestei zile este că femeile vor. Vor să primească flori și atenții (căci florile nu mai sunt destul oricum). Vor să fie lăudate pentru cât de puternice și “ale dracu'” sunt. Vor să aibă corpuri de arătat la plajă și dulapuri pline de haine. Vor excursii în străinătate, bijuterii prețioase și creme cu nămol miraculos. Vor să fie căinate pentru cât de mult muncesc, cât de profund le este sacrificiul și pentru cât de puțin se gândesc la ele. Vor să fie ridicate în slăvi pentru că lumea s-ar prăbuși fără ele. Vor.

Din păcate cele care vor cu atâta ardoare și consideră că li se cuvin toate bunătățile lumii nu sunt cele care nu au dreptul să voteze sau să meargă la școală, nici cele care își ascund fetele și le leagă sânii pentru a nu fi violate. Nici cele care nu au apă potabilă, ce să mai vorbim de mașină de spălat. Nu sunt nici cele care muncesc 14 ore pe zi sau cele care sunt vândute traficanților de carne vie. Nu le vedeți dorind nici pe femeile care-și văd copiii murind de foame, casele distruse de bombardamente și care locuiesc prin tabere de refugiați sau pe unde apucă.

Ziua de 8 martie nu este nici ziua mamei, nici ziua femeii care are de toate, dar crede că merită niște răsfăț în plus. Nu este nici ziua celei care mai mult aruncă decât folosește, care suferă după o unghie ruptă și nu este niciodată mulțumită. Ziua de 8 martie este pentru cele cărora le lipsesc cele mai elementare drepturi, pentru cele care și-au pierdut vocea într-o istorie care le-a uitat, pentru cele care sunt bătute, violate, ucise, vândute, exploatate. 8 martie este pentru cele la care nu a ajuns încă lumea asta frumoasă în care trăim.

Sursa foto: independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.