Despre an nou și rezoluții

La fiecare început de an avem impresia că ștergem cu buretele trecutul și primim o nouă șansă să facem lucrurile mai bine. Entuziasmul și energia sunt la cote înalte, iar idei bune avem cu nemiluita. Știm exact cum vom face mai mult sport, cum vom mânca mai sănătos și cum vom renunța la obiceiuri proaste. Statisticile dovedesc însă că cei mai mulți dintre noi vor renunța la planurile mărețe până în februarie. Așadar, cum să facem să împăcăm anul nou și rezoluțiile?

Personal, cred că pornim de la o premiză greșită. Nu este nimic nou într-un început de an, ba dimpotrivă. Pe 1 ianuarie nu facem decât să îmbătrânim cu o zi. Așa că nu cred că primim ceva în plus, deși se spune că devenim mai înțelepți cu vârsta. Trecutul este tot acolo, nu dispare în neant pentru că am întors o foaie în calendar. Și cred că am face bine să îl ținem minte și să învățăm din el.

A doua greșeală pe care cred că o facem este să credem că șansele se dau cu precizie numai la început de an. Adevărul este că în fiecare zi, în fiecare secundă ni se dă o șansă să fim mai buni, să construim ceva frumos, să avem grijă de noi și de alții, să iubim. Ne putem face promisiuni și rezoluții oricând, fără presiunea Revelionului și a valului de mesaje pozitive.

A treia și ultima greșeală de abordare a anului nou și a rezoluțiilor de rigoare o atribui mesajelor și urărilor transmise în această perioadă. Ați observat că mai toate mesajele se învârt în jurul câtorva formulări? Iată câteva exemple: să aveți un an bun, să vi se împlinească dorințele, să vă dea Domnul, să fiți sănătoși/fericiți/împliniți. Nici o urare nu vă transmite încurajări practice și eficiente. În loc să așteptați să primiți, mai bine apucați-vă de treabă. Anul bun n-o să rezolve sedentarismul, mâncatul excesiv, lipsa inteligenței emoționale, un stil de viață dezordonat sau obiceiurile proaste. Domnul n-o să vă facă să citiți mai mult ca prin minune. Așa că porniți avalanșa de mesaje cu adevărat pozitive și urați ”să aveți grijă de voi”, ”să vă faceți un an bun”, ”să nu mai lăsați timpul să treacă de pomană” și altele de acest fel.

Ce spun alții despre rezoluții

Oameni înțelepți și cu experiență propun soluții foarte bune de împăcare a entuziasmului cu realitatea. Esther Perel, de exemplu, propune să găsim echilibrul între rezoluțiile care dau o structură sănătoasă vieții noastre și bucuria exhuberantă a plăcerilor de moment. Și în loc să trecem de la învinovățirea de final de an la hiper-motivarea de început, să alegem un ritm constant tot anul.

Carlos L’Abbate ne propune să punem toate rezoluțiile într-una singură și să descoperim momentul prezent, lăsînd deoparte ce credem, ce gândim, ce dorim și investindu-ne toată atenția în a fi. Conștientizarea ne va ajuta să vedem lucrurile mai limpede și să ne cunoaștem mai autentic pe sine.

”I want to learn how to be more connected to the moment, how to use less substances and instead come back to ‘what is’, without the thoughts and worries and concerns that usually come with it; I want to learn how to Be.”

A New Year Resolution, Carlos L’Abbate

Orice cale ați alege, nu uitați că răspunsurile există. Însă de multe ori e prea multă gălăgie în noi ca să le putem auzi.

One Reply to “Despre an nou și rezoluții”

  1. Putem totusi considera Anul Nou o zi speciala.
    Pt ca in fiecare zi punem un nou inceput in ceea ce facem, in fiecare dimineata tragem aer in piept si o luam de la capat. Mai buni, mai cu dorinta de a nu repetam greseli, etc…
    Asa ca Anul Nou e o zi importanta, sarbatorim ziua tuturor zilelor in care am luat o de la capat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.