Muzeul Țăranului Român are ceva ce rar găsești în București: liniște. Nu pentru că n-ar fi aglomerat sau pentru că ar fi ușor de găsit un loc de parcare în preajma lui, ci pentru că te întâmpină cu ospitalitatea unei gospodării bine întreținute de oameni harnici și binevoitori.
Patrimoniul muzeului te poartă prin toată istoria portului și obiectelor țărănești, prin datini și arhitectură. Îi zicem noi istoria țăranului, dar este istoria noastră, pentru că primul strămoș al oricui dintre noi tot la sat s-a născut. Prin muzeu merită să treci o dată, să pleci cu mirosul maramelor de borangic de 100 de ani și să te bucuri de înfloriturile făcute în lemn de mâini pricepute. Colindarea muzeului se termină în restaurantul-terasă pe care cei de la muzeul l-au aranjat în curtea din spate. Este un loc rustic, cu bucate tradiționale și prețuri moderate, unde poți bea un pahar de vin în timp ce te bucuri de niște clătite imense umplute cu ciuperci.
Bunul gospodar al muzeului s-a gândit mai departe de atât și a lăsat cât de multă verdeață în jurul clădirii. Curtea din spate, cu pomi înfloriți în primăvară și aleea umbrită de arbori de multe zeci de ani îți aduc aminte nu doar de oamenii de altădată, ci și de livezi și păduri prin care ar fi bine să mai ajungi.
Mai tot timpul, muzeul găzduiește și una sau mai multe expoziții de fotografie sau artă meșteșugită. Pentru sufletul omului modern. Iar în apropiere de sărbători sau în unele duminici, târgoveți de toate felurile umplu curțile cetății. De la bucate, obiecte trudite cu mâini neobosite, haine noi și vechi cusute cu migală, ouă încondeiate și jucării pentru moș Nicolae, tot anul vă puteți bucura de târguri cu produse autentice românești. Dar nu numai arta veche își are răsunet aici. Festivale de film și teatru modern, seri de cultură modernă, ateliere pentru cei mici și mari, concerte și o librărie permanentă, Muzeul Țăranului Român are loc pentru toate cu suflet și căldură.