Fitball

Mingea de aerobic are multe denumiri, toate preluate evident din limba engleză. Fie că-i spuneţi minge de fitness sau de exerciţii, fitball sau gymball, obiectul în discuţie este tot o minge uşoară din cauciuc moale, care poate avea diametrul între 35 cm şi 85 cm. A apărut în 1963 din mâinile italianului Aquilino Cosani şi a fost folosită prima dată de Mary Quinton, un fizioterapeut britanic, pentru programele de tratament ale copiilor şi nou-născuţilor. Astăzi, este folosită cu succes şi amuzament în programele de aerobic, pilates şi yoga.

O oră de aerobic cu minge are multe beneficii. În primul rând, susţinerea ei în timpul efectuării exerciţiilor obişnuite de aerobic pune la treabă muşchi de a căror existenţă habar nu aveaţi. Pentru că nu e uşor să stăpâneşti o minge uriaşă şi săltăreaţă. Astfel, tonifierea musculaturii este mult mai eficientă decât la alte programe. Apoi, exerciţiile cu minge sunt axate pe musculatura picioarelor, braţelor şi abdomenului, ceea ce le face interesante pentru doamne. În plus, nu sunt foarte solicitante şi pot fi făcute şi fără a avea cine ştie ce formă fizică. De aici şi includerea lor în programele de pilates şi yoga.

Ca să nu aveţi emoţii la prima şedinţă de fitball, vă spun un secret: deşi este prezentă, mingea nu vă asigură un punct de sprijin, aşa că încercaţi să vă folosiţi cât mai puţin de ea. Trebuie să fiţi mereu în control, buclucaşa minge este menită doar să vă ţină muşchii încordaţi, nu să vă uşureze lucrurile. Febră musculară va fi, dar nu unde vă aşteptaţi.

În sala de fitball am văzut doar femei. Pare o joacă, deşi nu este, şi bărbaţii ocolesc astfel de ore. Însă, am zărit o puştoaică de vreo 5 ani care se distra copios cu mingea în timp ce mama ei îşi vedea de exerciţii. Dacă sala permite accesul copiilor, o oră de fitball este o ocazie bună să vă învăţaţi copiii cu mişcarea de mici.

foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *