Istoria rochiei cămașă a început în anii ’50, odată cu lansarea colecției New Look a lui Christian Dior. Rochia cămașă era încheiată în față ca orice cămașă, avea guler, mâneci trei sferturi și o fustă amplă, purtată cu crinolină. Era imaginea femeii de după război, deopotrivă emancipată și feminină, capabilă de muncă și grațioasă. Realizată inițial din mătase, rochia cămașă a ajuns rapid la bumbac ușor, fiind un model preferat al zilelor de vară.
Poate cel mai important aspect al acestui model de rochie este lejeritatea. Rochia cămașă nu-ți dă bătăi de cap, e suficient de lungă, de acoperitoare, de comodă încât să nu te pună în situații jenante. Este o rochie în care poți alerga după autobuz, poți dansa, poți să te așezi pe iarbă. Merge purtată cu pantofi cu toc, cizme de cowboy, sandale, baleri, teniși. Orice îți dorești.
De la modelul inițial, cu fusta amplă a anilor ’50, rochia cămașă a traversat toate perioadele modei: încheiată până jos, dreaptă și strâmtă, scurtă, cu colțuri rotunjite, cu guler tunică, cu buzunare, cu mâneci sau fără. O găsiți în magazine realizată din in, bumbac, denim, mătase, vâscoză. Este imposibil să nu găsiți un model care să vi se potrivească.