Episodul 10: Un smoothie sănătos cu turmeric

Turmericul este o plantă de origine asiatică, numită și curcuma sau ruda săracă a șofranului. Dă aceeași culoare ca șofranul, însă costă mult, mult mai puțin. Turmericul se găsește sub formă de pudră, pe raftul cu condimente și se poate folosi în multe feluri de mâncare. Însă, turmericul are multe proprietăți benefice care nu sunt suficient exploatate atunci când vă colorează orezul.

Cea mai notabilă proprietate (pentru mine) este că reduce colesterolul. Însă este folosit și ca antiinflamator, antioxidant, antiviral. Îmbunătățește circulația și se crede că are efecte pozitive împotriva celulelor canceroase. Sunt multe beneficiile turmericului. Dar să nu credeți că un kilogram pe zi vă scapă de toate belelele. Toate cu măsură, nu este panaceu și poate afecta mucoasa gastrică în cantități mari.

În ceea ce privește gustul, turmericul este înrudit cu ghimbirul și împart un pic din iuțeală. În plus, în cantități prea mari poate da un gust amar. Experimentați cantitatea potrivită, nu puneți mult de la început. Merge foarte bine cu ceva mai consistent, cum este morcovul, dar și cu citrice.

Iată și rețeta de azi pentru 500 ml de smoothie cu turmeric:

  • turmeric – pudră, 1 vârf de cuțit
  • grepfrut – 1 bucată
  • portocală – 1 bucată
  • morcov – 1 bucată
  • miere – 1 linguriță
  • apă (plată) – 100 ml

Dacă vă doriți inspirație și rețete de smoothie, puteți descărca gratuit primul eBook ZMEU, ”Rețete de smoothie pentru anotimpuri românești”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *