Voiesc să cânt – Recital Maxim Belciug la Unteatru

Vineri, 3 noiembrie 2023, de la ora 20:00, Maxim Belciug, artistul chitarei și al Încântărilor, urcă din nou pe scena Unteatru (str. Sfinții Apostoli 44), pentru a ne arăta cât de mult își dorește să cânte. Titlul recitalului, ” O zi de noiembrie”, este simplu și poetic, așa cum trebuie să fie.

Ca de obicei, afișul nu anunță un program anume, ci promite o seară eclectică, cu baroc și tango, poate-un Ceaikovski, o sonată, capricii, un fandango cu gust de colb în zbor de fuste, o fugă, vreun rondo ori chiar invențiuni scornite pe loc, la întrecere cu arta uitării. Muzică ce se încăpățânează să sune altfel decât cea izvorâtă din trecerea mai mult sau mai puțin ritmată a arginților sunători dintr-o mână în alta, cum spunea, undeva, însuși chitaristul. Căci, așa cum spune versul lui Borges cu care afișul prefațează recitalul, în adâncul unei chitare iuți vezi câmpul unde încape Dumnezeu fără să se aplece.

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă, în formulele de duo cu care ne-a obișnuit, chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare partenerul, când rămâne singur cu chitara lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional, fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scena, recitalurile sale oferă în schimb un flagrant prilej de mirare. Și încântare. 

Biletele sunt disponibile pe mystage.ro și evetbook.ro, precum și în locație, înainte de începerea recitalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.