Colecție de autor – Yasunari Kawabata

Yasunari Kawabata este unul dintre cei mai apreciați scriitori japonezi și primul care a primit Premiul Nobel pentru literatură (în 1968). Romanele și volumele sale de proză scurtă cuprind deopotrivă exoticul ținuturilor asiatice și tradiționalismul lor. Din scrierile sale răzbat aroma gheișelor, culorile chimonourilor, textura tatami-ului, cântecul lin de shamisen și căldura data de kotatsu.

frumusete-si-intristareYasunari Kawabata scrie întâi de toate despre dragoste. Între oameni, pentru frumos, pentru tradiții, pentru anotimpuri și schimbările lor, pentru flori, muzică și artă. Poveștile din volumul Dansatoarea din Izu sunt povești de dragoste la prima și la a doua vedere, povești ce trec dincolo de moarte și de oglindă. Sunt povești de viață, pline de simboluri. Descriu amănunțit laturi ale umanității pe care nu le cunoștem ușor, de la cruzimea celui ce se joacă inocent cu natura, până la emoția tămăduitoare a celui ce îmbrățișează tot ce este viu. Și romanul Frumusețe și întristare alege tot o poveste de dragoste, prin ochii căreia vedem o filosofie de viață diferită, o societate tradiționalistă, dar aceleași sentimente care nu țin cont de popoare și continente.

Romanul Vechiul oraș imperial descrie în culorile anotimpurilor orașul Kyoto, oraș vechi, cu o tradiție bine conservată, orașul care are mai multe sărbători decât zile are anul. Împreună cu anotimpurile, se schimbă și oamenii și timpurile, iar împletirea dintre nou și vechYasunari-Kawabata-Dansatoarea-din-Izui se topește insesizabil între zăpezi și flori de cireș. Țara zăpezilor este de asemenea închinat personajelor cu ten de porţelan, albit de pudră, chimonoului, obi-ului colorat, sandalelor de lemn purtate iarna pe zăpadă, ţesătoarelor de chijimi, băilor fierbinţi din staţiunile cu izvoare calde și tuturor acelor detalii fine care fac din Japonia un ținut deosebit.

Îndrăgostit de țara sa și de obiceiurile ei, observator atent și delicat al tuturor schimbărilor, Yasunari Kawabata transformă într-un peisaj fiecare din scrierile sale. Căci „Viaţa este un fragment de peisaj”, spune Yasunari Kawabata în romanul său Maestrul de Go, povestea partidei de adio a celui mai apreciat jucător profesionist de go din Japonia anilor 30, transpusă pe hârtie de Kawabata în stilul său descriptiv, plin de culoare şi detaliu.

One Reply to “Colecție de autor – Yasunari Kawabata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.