Domnica Petrovai – Iubeşte şi fii iubit(ă)

Primul pas în a-ţi îndrepta lumea e să recunoşti că nu eşti perfect şi că eşti vulnerabil. Iar eu recunosc că despre cartea Domnicăi Petrovai vorbesc mai bine alţii. Mihaela Stratu ne-a permis să publicăm părerea ei despre această carte, pentru că-şi doreşte ca ea să fie citită.

Text semnat de Mihaela Stratu:

Se dau următoarele elemente:

 • o societate aproape analfabetă emoțional, lipsită (și) de cea mai elementară educație relațională în care cuplul, timp de decenii, a însemnat doar o bifă obligatorie social.
 • un prezent puternic marcat de criza identității masculine și feminine – în fapt o criză a necunoașterii de sine și nu doar a ambiguității legate de rol; un timp al excesului de șabloane, citatelor puerile, modelelor diforme și falșilor înțelepți.
 • notele de zece acordate exclusiv realizărilor ce țin de Ego; în subteran, nefericire – prea multe depresii nediagnosticate și, oricum, neacceptate social. Totul glazurat cu norișori roz, bine validați pe rețelele de socializare.

În tot acest haos, cea mai simplă întrebare a lumii – Cine ești tu de fapt? – pare să nu mai aibă răspuns.

Domnica Petrovai, un terapeut de excepție, îndrăznește să-ți țină oglinda în față. Te vei privi tu oare în ea?

Demersul ei centrat pe relația sanătoasă de cuplu va ajunge invariabil la “tine”/ “tu”. Oricât vei fugi de tine, orice vei interpune între tine și imagine – adicții, iluzii etc, tot ceea ce ești – inclusiv răni, neîncredere, durere – va rămâne acolo. Până vei alege “să ai grijă de tine”.

Ca să te poți regăsi/ descoperi/ vindeca/ crește într-o relație de cuplu e nevoie să știi exact cine ești. Poate că până acum nu te-ai gândit că funcționezi (și) potrivit unui pattern. Iar într-o relație, nu uita, întâlnești un om ce la rându-i funcționează potrivit unui model. Și, da, ne alegem parteneri de viață cu pattern similar ori complementar.

Domnica Petrovai descrie cu generozitate cele mai frecvente patternuri: ce se întâmplă la nivel general, cum și de ce ai intrat într-o relație romantică, cum te-ai protejat, cum e viața sexuală, ce se întâmplă când apare infidelitatea emoțională și/ sau sexuală, cam ce e de făcut (în mod special, dacă ești într-o relație în care suporți orice formă de abuz, dependență ori manipulare emoțională – înțelegerea acestor “hărți” s-ar putea să te facă să înțelegi de ce se întâmplă așa)
Există vreun drum mai frumos, deloc ușor – decât cel al construirii unui cuplu conștient și sănătos? Autoarea afirmă răspicat că nu. Atât doar că relația nu se întâmplă de la sine – “am scris dorind să explic că viața în doi – oricât de nebănuite ar fi căile ei – are un alfabet. Trebuie să urmeze o igienă elementară. Să aibă repere și limite sănătoase. Există etape, fiecare cu farmecul și miza ei. Ca o relație de cuplu să funcționeze, alfabetul ei trebuie învățat.”
Cartea Domnicăi Petrovai este atât de densă în informații încât mi-e imposibil s-o cuprind, altfel decât punctual și, cu regret, superficial.

Dacă o vei citi, vei afla despre:

 • întoarcerea la rădăcini, matricea unde ai văzut și ai interiorizat ceea ce ai crezut tu atunci a fi o relație firească; locul în care te-ai simțit în siguranță și ai învățat despre încredere.
 • ce să faci după o despărțire, cum să te vindeci și să te înțelegi; ce nu este iubirea – deși ai fi băgat mâna în foc că ți-ai trăit dragostea vieții.
 • reflecții obligatorii atunci când cunoști pe cineva și nu te pripești să te îndrăgostești.
 • erotism și sexualitate “ca oglindă a vieții voastre emoționale”
 • teama de intimitate, importanța acesteia dar și a separării.
 • stabilirea granițelor săntoase
 • relația cuplului cu banii; implicare și angajament
 • reactivitate emoțională și exprimarea echilibrată a ceea ce simțim și gândim, inclusiv a furiei; defense puse în joc
 • încredere și pași pentru a o construi zilnic
 • afectivitate masculină și feminină
 • scenarii realiste, evidența concretă a iubirii

Dacă te-am făcut măcar puțin curios/curioasă, mă bucur 🙂 Am citit mult, dar nu suficient pe subiectul relațiilor sănătoase. Nimic din ce a fost până acum nu se compară cu cartea semnată de Domnica Petrovai. Unele pasaje ar putea să doară. Altele le-ai putea nega. Te-ai putea simți ca o ceapă dezvelită de foi. Sau ca adevărata păpușă Matrioska pitită în alte păpuși mai mari.

Mai că-mi vine să-ți spun – fii bun cu tine și fă-ți cadou cartea asta. Doar că fiind o carte vindecătoare, decizia trebuie să fie a ta. Nu uita că într-o relație ești tu cu povestea ta, celălalt cu povestea lui și relația ce-o puteți construi conștient sau în virtutea unor patternuri nu întotdeauna funcționale. Când există echilibru, niciodată nu e vorba doar de tine și nici doar de celălalt.

Ca întotdeauna, pe post de momeală:

“Dar puterea de a iubi – pe care o invocăm atât de des – depinde de maturitatea, autonomia și resursele noastre mentale și emoționale. Când iubești, te schimbi pentru celălalt.”

“O relație este un organism viu care evoluează, crește.”

“Un cuplu sănătos înseamnă doi adulți maturi care s-au descoperit și regăsit”

“Vorbele trebuie dublate de fapte. Altfel sunt doar vorbe.”

“Granițele sunt cel mai bun test al relațiilor. Așa veți face cu ușurință diferența între – are nevoie de mine pentru a-i rezolva neputințele personale și este cu mine pentru că mă prețuiește, împărtășim aceleași valori și viziune asupra vieții, construim împreună. Ca doi adulți autonomi”

“Însă pentru a iubi ai nevoie de maturitate: să crești, să evoluezi și, mai ales, să tolerezi disconfortul schimbării”

Dacă îți dorești cartea, o găsești și aici.

2 Replies to “Domnica Petrovai – Iubeşte şi fii iubit(ă)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.