Cărți găsite și primite – îndrumar de lectură

Deși ne place să scotocim prin librării, nu mereu ne alegem cărțile pe care le citim. Uneori ne atrage recomandarea unui prieten sau primim cărțile cadou. Sunt câțiva care privesc cu reticență acest schimb literar neasumat, dar până la urmă dacă nimerim o carte care ne face bine sau ne place, nu mai contează cum am ajuns la ea. Și vom știi ce să alegem data viitoare.

Terry Pratchett și a lui Lume Disc au fost un cadou. Poate unul buclucaș, căci nu m-aș fi îndreptat singură spre raftul Fantasy. Cu siguranță a fost un cadou nimerit, pentru că sunt deja la al treilea volum și nu m-am săturat. Imagini mișcătoare, Bărbați sub arme și Seniori și doamne sunt volumele pe care le-am citit în limba română. Lumea Disc are 41 de volume și le găsiți și în limba originală, engleza. Sunt cărți fantastice, dar reale. Sigur, au vrăjitoare, troli, pitici, câini vorbitori, gargui mișcători și dragoni. Dar ei reprezintă tipologii de oameni și lumea lor e lumea noastră, cu niște scăpări de magie. Sunt cărți pline de aventură și umor, din cele care nu te lasă să le pui jos și te fac de rușine în metrou când îți curg lacrimile și nimeni nu știe de ce te umflă râsul în așa hal. Sunt cărți de luat în vacanță și de citit pe furiș, pe sub birou, în pauza de masă sau nu. Sunt cărți de descrețit frunți, de înseninat inimi și de realizat că lumea e cum e, dar când o privești cu umor e un pic mai bună. Recunoscătoare pentru cadou, vă îndemn să le duceți vestea mai departe.

Portret al artistului la tinerețe este considerată o carte autobiografică, deși James Joyce, autorul, nu specifică asta. Este un roman al creșterii, al devenirii, care urmărește viața lui Stephen Dedalus de pe băncile școlii și până la realizarea sa artistică. Drumul lui, pe fundalul unei Irlande tuburate de naționalism, nu este din cele ușoare. Dar văzând totul prin ochii personajului și pătrunzând adânc în gândurile sale, îi ținem partea și ne bucurăm de toate succesele lui. Portret al artistului la tinerețe este o carte aleasă datorită recomandărilor și datorită celebrității autorului.

 

Leaf by Niggle este o povestioară scrisă de J. R. R. Tolkien. Cunoscut pentru creațiile sale de anvergură, la care a lucrat zeci de ani, J. R. R. Tolkien a scris această poveste dintr-un foc, susținând că i-a apărut în cap peste noapte. Este povestea unui pictor care nu avea niciodată timp destul să lucreze și care a plecat în marea călătorie fără să-și termine lucrarea cea mai importantă. Plină de sensibilitate și învățăminte, Leaf by Niggle este asemănată cu Purgatoriul lui Dante, dar de fapt fiecare descoperă în ea ce poate și ce dorește. Unii au văzut chinul autorului de a-și termina vastele lucrări. Depinde de fiecare. Și Leaf by Niggle este un cadou. Se citește în câteva ore și se lipește de suflet definitiv. Apoi se dă mai departe cu recunoștință.

3 Replies to “Cărți găsite și primite – îndrumar de lectură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.