Ştiu, celor mai multe corporaţii nu le pasă. Dar nu trebuie să le pese lor ca să-ţi pese şi ţie. Cu siguranţă cele mai multe dintre centrele de birouri au ascunse pe undeva prin curte containere de colectare selectivă cel puţin pentru plastic şi hârtie. Unele au şi pentru PET şi carton. Iar cât material reciclabil se aruncă într-o corporaţie, ştii foarte bine. Şi nu doar hârtia şi platiscul pot fi reciclate, ci şi bateriile portabile uzate.
Ai mai multe variante la îndemână. Poţi să deturnezi câteva dintre coşurile de gunoi şi să le transformi în coşuri de colectare selectivă pe care le goleşti chiar tu în containere speciale. Sau poţi să încerci o campanie la nivel mai mare şi să iei legătura cu una din firmele care ridică material reciclabil direct de la client. Pentru baterii uzate, există puncte de colectare în supermarket-uri (Mega Image, Kaufland, etc.) şi chiar o soluţie profitabilă. IKEA România îţi dă un set de 10 bucăţi baterii alcaline ALKALISK LR6 AA 1.5V în schimbul a 40 de baterii uzate (de orice fel, portabile să fie).
Pe lângă colectare selectivă mai poţi face ceva: să reduci consumul. E simplu: tipăreşte pe ambele părţi ale unei coli atunci când poţi, foloseşte hârtia tipărită greşit sau agende vechi drept ciornă, foloseşte acelaşi pahar de plastic pentru apă pe parcursul unei zile, foloseşte tacâmuri şi farfurii reutilizabile în locul celor de plastic. Sunt sigură că mai poţi găsi şi alte modalităţi comode de limitare a consumului.
Aplică aceleaşi metode şi acasă. Doar pentru că societatea te împinge la consum şi ignoranţă nu înseamnă că trebuie s-o urmezi. Fă un experiment, reciclează!
Foto: maimultverde.ro