Istoria papionului a început în secolul al XVII-lea, în timpul războaielor prusace. Mercenarii croaţi obişnuiau să poarte o legătură în jurul gâtului pentru a le ţine cămaşa încheiată. Acest articol vestimentar a derivat în cravată (denumirea provenind de la ‚cravat’ termenul francez pentru ‚croat’). Nu se ştie exact când legătura croată a luat forma fundei pe care o recunoaşteţi în papion, dar prin secolele XVIII – XIX era nelipsită din ţinuta de gală a oricărui bărbat înstărit. Şi astăzi, codul vestimentar ‚black tie’ impune purtarea unui papion negru.
De la funcţia sa aristrocratică, papionul a trecut în ţinutele bărbăteşti de zi. A împrumutat culori şi materiale diferite, a acceptat imprimeuri şi, în cele din urmă, a îngăduit să fie purtat şi de femei. Cu timpul, a devenit nu doar o emblemă a eleganţei, ci şi una a veseliei, a distracţiei, a personalităţilor expansive. De la Winston Churcill la Jerry Lewis, de la Karl Marx la Mary Poppins, fiecare a găsit o variantă de interpretare a papionului.
Astăzi, găsiţi papioane clasice, negre, albe, colorate, de mătase, de stofă, cu buline, cu flori, din piele. Şi preţurile diferă şi se potrivesc oricărui buzunar. Absolut orice combinaţie este îngăduită, cât timp vă binedispune şi se potriveşte cu ocazia la care v-aţi decis să-l purtaţi. Sigur, papionul nu trebuie să devină o uniformă, ci doar un accesoriu care să vă completeze ţinuta. Fie că este vorba de o petrecere ad-hoc cu prietenii sau de o nuntă cu ţinută obligatorie, fie că îl asortaţi cu un costum negru sau cu o fustă înflorată, papionul se potriveşte oricui.