Papion cu stil

Istoria papionului a început în secolul al XVII-lea, în timpul războaielor prusace. Mercenarii croaţi obişnuiau să poarte o legătură în jurul gâtului pentru a le ţine cămaşa încheiată. Acest articol vestimentar a derivat în cravată (denumirea provenind de la ‚cravat’ termenul francez pentru ‚croat’). Nu se ştie exact când legătura croată a luat forma fundei pe care o recunoaşteţi în papion, dar prin secolele XVIII – XIX era nelipsită din ţinuta de gală a oricărui bărbat înstărit. Şi astăzi, codul vestimentar ‚black tie’ impune purtarea unui papion negru.

Churchill_bowDe la funcţia sa aristrocratică, papionul a trecut în ţinutele bărbăteşti de zi. A împrumutat culori şi materiale diferite, a acceptat imprimeuri şi, în cele din urmă, a îngăduit să fie purtat şi de femei. Cu timpul, a devenit nu doar o emblemă a eleganţei, ci şi una a veseliei, a distracţiei, a personalităţilor expansive. De la Winston Churcill la Jerry Lewis, de la Karl Marx la Mary Poppins, fiecare a găsit o variantă de interpretare a papionului.

Astăzi, găsiţi papioane clasice, negre, albe, colorate, de mătase, de stofă, cu buline, cu flori, din piele. Şi preţurile diferă şi se potrivesc oricărui buzunar. Absolut oJulie-Andrews_bowrice combinaţie este îngăduită, cât timp vă binedispune şi se potriveşte cu ocazia la care v-aţi decis să-l purtaţi. Sigur, papionul nu trebuie să devină o uniformă, ci doar un accesoriu care să vă completeze ţinuta. Fie că este vorba de o petrecere ad-hoc cu prietenii sau de o nuntă cu ţinută obligatorie, fie că îl asortaţi cu un costum negru sau cu o fustă înflorată, papionul se potriveşte oricui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *