Colecție de autor – George Orwell

A trăit doar 47 de ani. Prea puțin pentru câte avea să ne spună. Fie că a descris o realitate virtuală sau o lume cunoscută, în romanele lui Orwell recunoști oameni, locuri, tipare. Cel mai ușot, recunoști cutume.

19841984 este cel mai cunoscut și apreciat roman semnat George Orwell. Pentru că a definit o realitate virtuală în care am ajuns să trăim încă din 1949, pentru că a exacerbat dictatura până dincolo de limitele vremurilor sale, pentru că a intuit, a structurat și a ironizat un fenomen care avea să fie înțeles abia după 50 de ani.

Dar nici Ferma animalelor nu este mai prejos. Chiar autorul recunoștea că a ironizat intenționat și foarte direct regimul lui Stalin dinaintea Celui de-al Doilea Război Mondial.

Romanele sale pline de umor și realitate, de convingere, sunt un exemplu de credință, de observație. Autorul lor este prezent, este plin de argumente și vehement. Dar nu-și pierde umorul și finețea.

Zile birmaneze este un roman dedicat vieții coloniștilor englezi în India. Atmosfera zilelor de vară, fiecare zi din viață inactivă și toropită de căldură a unor neintegrați social, prea săraci pentru Anglia, prea bogați pentru India.

Apoi Aspidistra să trăiască! vorbește despre Londra anilor ’30. Romanul este un peisaj trist, o fotografie și o radiografie a societății moderne, fie ea capitalistă sau socialistă. Societatea în sine a degeorge orwell - carti sau tigarivenit o sclavie poleită, un labirint fără ieșire. Banii guvernează lumea. Oamenii se depersonalizează, intră într-un circuit stabilit de alții care la rândul lor sunt dirijați. Suntem otrăviți, prăfuiți, obosiți, suferinzi. Ne ascundem sub masca bunăstării de mijloc pentru care ne vindem sufletul trei sferturi din viață. “Men can only be happy when they do not assume that the object of life is happiness.” – George Orwell

Nu trebuie ratate nici Cărți sau țigări (un volum de proză scurtă) sau O fată de preot, dar nici O gură de aer, romanul englezului de condiție medie care s-a născut tocmai la timp pentru a trăi cele două războaie mondiale. Îl și văd: rotund, cu părul de culoarea untului, cu un costum gri cu dungulițe și o pălărie cam mototolită. Angajat la o firmă de asigurări, soț și tată, plătitor de credit pentru casă. Dar dincolo de acest om este o istorie, un loc, câteva amintiri. Și sunt atât de reale, încât ar putea fi ale oricui. Toți am avut parte de trasformările lui, de schimbările lui, de războaiele lui. Și nu de război ne temem, cum zice Orwell, ci de lumea de după el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *