Cât de des îţi cumperi haine şi ce faci cu cele pe care nu le mai porţi? Sunt două întrebări care nu ne vin frecvent în minte în era nesfârşitelor magazine şi târguri dedicate hainelor. Dar când dulapul se umple şi este atât de îndesat încât nu mai reuşeşti să găseşti nimic în el, e momentul să iei o decizie.
Cea mai simplă şi mai proastă alegere este să arunci hainele la gunoi. Scapi rapid de ele, dar nu faci un bine nimănui. Există cu siguranţă variante mai bune:
- poţi dona hainele pe care nu le mai porţi, dar încă sunt în stare bună. Încearcă la organizaţii caritabile sau la biserici, sunt unele care se ocupă cu astfel de lucruri.
- poţi duce hainele la reciclat. În ultimii ani, unele magazine primesc haine vechi pe care le reciclează (da, da, la fel ca articolele de plastic sau hârtie, materialele textile pot fi transformate în alte materiale. H&M are chiar o colecţie anuală realizată din materiale reciclate, H&M Conscious Collection). Natura respiră uşurată, iar tu te vei alege cu bonuri valorice sau reduceri pentru magazinele respective. De exemplu, H&M primeşte haine de orice fel şi oferă la schimb reduceri, Intimissi primeşte lenjerie şi pijamale şi oferă bonuri valorice care pot fi cheltuite în magazinele lor, Levi’s a avut o campanie de reciclare de jeans, iar Calzedonia reciclează costume de baie. Pentru reciclat, nu contează calitatea hainelor, dar trebuie să fie curate (din motive de igienă).
- le poţi vinde. Dacă le-ai purtat o dată sau de două ori sau dacă sunt haine de ocazie, echipament sportiv, haine care se mândresc cu marca lor, poţi încerca să le vinzi pe site-urile de anunţuri gratuite. Nu ştii niciodată când îşi va dori cineva cizmele alea roz pe care nu-ţi mai aminteşti de ce le-ai luat şi dacă le-ai purtat sau costumul de la carnavalul de anul trecut.