Doamnelor şi domnişoarelor, acest articol vă este dedicat. Nu facem discriminare, dar atât femeile, cât şi bărbaţii sunt interesaţi de un singur lucru atunci când ajung pe plajă: costumul de baie feminin.
În secolul al XVIII-lea, femeile mergeau la plajă echipate complet şi fără nici un centimetru de piele la vedere. Oricum, apa o priveau doar de departe. Istoria costumelor de baie a evoluat şi a dezgolit din ce în ce mai mult. Moda a inclus şi costumele de baie, croiala şi culorile alese fiind musai în tendinţe. Dar dincolo de restricţiile societăţii şi dorinţele modei, un costum de baie are o sarcină foarte precisă.
Nu, nu este vorba despre a expune cât mai multă piele razelor soarelui şi nici de a minimiza numărul de dungi bronzate inestetic. Rolul costumul de baie este să vă ajute să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de o zi de plajă. De aceea, el trebuie să fie în primul rând comod. Divele bronzate impecabil, care lenevesc în poziţii geometrice pe pietre încinse arată atât de bine în reviste pentru că a durat câteva ore pentru a se obţine imaginea perfectă. Nici fotograful nu a fost tocmai vecinul de cearceaf, iar locaţia şi aparatura folosite depăşesc stabilopozii de la Mamaia şi telefonul mobil. Deci, nu vă îmbătaţi cu vise şi nu alegeţi cele mai strălucitoare şi contorsioniste creaţii.
Am adunat o listă de principii bune de luat în calcul la achiziţionarea unui costum de baie:
- trebuie să fie măsura potrivită. Ca orice piesă vestimentară, măsura este foarte importantă, pentru că cel mai bine vă va sta cu măsura voastră. Nici un pic în minus că strânge, nici un pic în plus că măreşte. Cât a zis natura, bine?
- trebuie să acopere tot ce doriţi să acopere. Se poartă bikini, dar nu vreţi să vă expuneţi burtica nu tocmai dusă la sală? Există costume întregi, la fel de frumoase, care vă vor scuti de chinul de a sta numai în poziţiile avantajoase. Oricine va aprecia o femeie relaxată, fericită în propria ţinută, în locul uneia stresate, care trage veşnic de costumul de baie şi care s-a ars pe spate din disperarea de a nu i se zări cele două fire de celulită de pe burtă.
- trebuie să fie comod. Sunteţi dinamice, înotaţi, alergaţi, jucaţi volei? Alegeţi un costum de baie comod şi rezistent pentru a nu fi puse în situaţii jenante. Şnururile delicate şi varianta topless nu vă vor fi tocmai de ajutor, oricât de apetisante ar fi. Un tankini bine ales vă va ajuta cu siguranţă să fiţi în centrul atenţiei, în cel mai bun sens.
- nu exageraţi. Vreţi să fiţi o divă şi pe plajă, am înţeles. Dar să înoţi cu un costum de baie croştetat sau plin de paiete şi cristale, nu este tocmai o alegere inteligentă. Păstraţi astfel de achiziţii pentru petreceri în jurul piscinei. Nu vreţi nici o dungă inestetică, şi asta ştim. Dacă nu vă duceţi la nudişti, împăcaţi-vă cu ideea că anumite zone vor rămâne albe şi nu insistaţi arătând mai mult decât e cazul.
Cel mai important este să ştiţi că, în cele mai multe cazuri, plaja este un loc public, dedicat relaxării şi distracţiei. Nu este un colţ intim într-un salon de spa, nici grădina din spatele casei. Ca şi în trafic, ceilalţi participanţi merită respect.