Se spune că în marile muzee ale lumii te poți pierde zile în șir, admirând colecțiile impresionante. Muzeele bucureștene nu se pot compara cu siguranță cu Muzeul Luvru, Muzeul Britanic din Londra sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York. Însă cu siguranță unele dintre ele îți vor înfrumuseța câteva ore.
Un astfel de loc este Muzeul Colecțiilor de Artă, situat în Calea Victoriei, nr. 111. Găzduit în clădirea fostului palat Romanit, monument al arhitecturii constantinopolitan-balcanică, muzeul înflorește datorită bunăvoinței unor mari colecționari de artă.
Muzeul este unul eclectic, reunind obiecte antice și moderne, în aproape toate formele de artă posibile. Aici poți admira operele marilor pictori români (Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașu, șamd), dar și sculpturi japoneze contemporane. În numeroasele încăperi ale muzeului poți regăsi obiecte decorative romane și bizantine, lucrări de grafică, sculpturi și obiecte ce au aparținut artiștilor români.
Personalul amabil te va ajuta să nu te rătăcești, dar și să nu ratezi nici una din încăperile ce se întind pe 3 corpuri și 3 etaje. Orele vor trece pe nesimțite, așa că acesta e locul potrivit pentru a vă refugia într-un sfârșit de săptămână ploios sau canicular. De asemenea, curtea superbă a muzeului poate fi un loc de meditație potrivit după vizită.
Muzeul este deschis de miercuri până sâmbătă, putând fi vizitat între 11:00 și 19:00 în lunile mai-septembrie și între 10:00-18:00 în lunile octombrie-aprilie. Prețul biletelor este de 15 lei. În prima miercuri a fiecărei luni intrarea este gratuită.
Datorită mărinimiei colecționarilor de artă, nici măcar Palatul Romanit nu este încăpător pentru numeroasele obiecte de artă. O parte din ele le puteți vizita în locații privilegiate: Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady (despre care vi s-a povestit aici).