Cine se încumetă să nu se oprească la Palatul Mogoșoaia în ieșirile de sfârșit de săptămână și mai parcurge câțiva kilometri până la Buftea, poate fi surprins în mod plăcut de Domeniul Știrbei.
Palatul, construit între anii 1850-1864 în stilul Tudor, a găzduit numeroase personalități ale istoriei românilor. Astăzi clădirea este un restaurant care parcă te îmbie să poposești puțin pe terasă. Puteți admira Castelul de Apă, dar și Capela Sfânta Treime, adevărate monumente arhitectonice. Capela și palatul nu se vizitează în interior, dar exteriorul are suficiente de oferit privirii.
O plimbare prin Domeniul Știrbei este o plimbare prin pădure în mare parte. Pădurea, liniștea, aerul curat, priveliștea, toate îți transmit o energie pozitivă. Nu sunt amenajate bănci, dar te poți întinde oricând pe iarbă sau pe un trunchi. Lipsește aglomerația de la Mogoșoaia, iar acest lucru este un mare plus. Domeniul are un lac interior, dar oferă și o priveliște frumoasă spre lacul Buftea.
Domeniul Știrbei este proprietate privată, iar accesul în cadrul acestuia poate fi supus unor condiții sau taxe. La ultima mea vizită nu exista o taxă de acces, însă din câte știu acum există o taxă de 5 lei. De asemenea, din cauza evenimentelor ce au loc pe domeniu, accesul nu este permis după ora 17:00.
La Domeniul Știrbei puteți ajunge oricum doriți: cu mașina, cu transportul în comun (linii pre-orășenești RATB sau microbuze private până la stația Poșta Buftea) și chiar cu bicicleta (sunt 20 de kilometri față de București).