Sărbătorile de iarnă sunt de ceva vreme învăluite în consum. De la mâncare la cadouri, de la curăţenia generală la bradul de Crăciun, producţia de gunoi şi de ambalaje creşte semnificativ. Pare dificil să te strecori ecologic printre atâtea motive de belşug, dar există cu siguranţă o cale.
- alege ambalaje biodegradabile sau reciclabile: hârtia de împachetat cadouri poate fi chiar din hârtie, nu din celofan sau plastic, fundiţele pot fi de pânză sau din hârtie creponată, există metode de a împacheta fără bandă adezivă. Fii ingenios, alege pungi de hârtie şi păstrează-le pe cele primite, păstrează fundiţe şi tot ce mai poate fi folosit. Vorba veche “Dar din dar se face Rai” nu e degeaba.
- dacă e musai să împodobeşti un brad, încearcă unul neconvenţional, dintr-un material mai prietenos cu planeta (lemn, carton, plastic reciclabil). Poţi fi inventiv şi la decoraţiuni. Alege materiale naturale (bumbac, conuri de brad, lemn) sau globuri de sticlă. Ar fi minunat dacă în locul bomboanelor învelite în staniol ai pune fursecuri sau turtă dulce, nu?
- reciclează! : triază gunoiul şi aruncă-l în containerele speciale pentru fiecare categorie. Ai să fii surprins cât de multe poţi salva: PET, carton, sticlă, doze de aluminiu etc.
- foloseşte sacoşe de pânză pentru cumpărăturile de Crăciun. Sau dacă nu se poate, măcar refoloseşte din pungile pe care le-ai cumpărat data trecută. Alege produse alimentare ambalate în materiale reciclabile. Ştii că există insule făcute doar din pungi şi PET-uri în mai toate oceanele lumii?
Să aveţi sărbători curate şi, pe lista celor cărora le veţi oferi cadouri, puneţi şi mediul înconjurător. Nici el nu vă va uita.
Foto: Kit de brad neconvenţional by The Little Things, îl găseşti la Made in RO – Târg de design românesc