Anii ’50 – ’70 aduc în prim plan un nou val de cineaști francezi, dornici să schimbe lumea tradițională a filmului. Plecând de la manifestul lui Alexandre Astruc, publicat în 1948, “The Birth of a New Avant-garde: The Camera Stylo”, adepții Nouvelle Vague doreau o exprimare liberă în cinematografie, astfel încât a șaptea artă să aibă puterea de a impresiona la fel ca celelalte arte. Își doreau filme care să “miște” privitorul, care să lase o impresie profundă, iar pentru asta, dădeau mână liberă regizorului pentru a-și exprima ideile, oricât de abstracte ar fi fost ele. Regizorul devea astfel “autorul” filmului.
Nouvelle Vague a fost adoptat de regizori, actori și scenariști, dar nu a reprezentat pentru toți o rețetă a succesului comercial. Printre aceștia, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Alain Delon, Brigitte Bardot, Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Jeane Morreau, Charles Aznavour. Cu toate acestea, Nouvelle Vague și-a pus amprenta asupra cinematografiei europene, iar filmele de autor sunt încă produse în lumea întreagă.
Dacă aveți poftă de filme franțuzești de autor, între 6 și 30 august 2015, Insula Artelor din Parcul Titan vă așteaptă la proiecții în aer liber ale unora dintre cele mai frumoase și expresive producții Nouvelle Vague. Programul este următorul:
- 6 august – Jules şi Jim
- 13 august – Pierrot Nebunul
- 25 august – Dispreţul
- 30 august – Cele 400 de lovituri
Proiecțiile încep la ora 21:30, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.