Spotlight (2015)Spotlight (2015)

Este puțin probabil să nu fi aflat până acum că producția cinematografică Spotlight este câștigătoarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, precum și al premiului pentru cel mai bun scenariu. Ei bine, Spotlight rulează acum în cinematografele bucureștene și aveți ocazia să aflați ce anume a cucerit criticii Academiei.

Spotlight spune povestea echipei de investigație a ziarului Boston Globe, echipă care în anul 2002 a luat premiul Pulitzer pentru dezvăluirile făcute relativ la acoperirea sistematică de către Biserica Catolică a cazurilor de pedofilie din statul american. Peste 70 de preoți au fost atunci puși sub acuzare, în urma unui val de mărturisiri venit după publicarea investigației echipei de la Boston Globe. Articolele lor nu doar au denunțat abuzurile, ci au urmărit drumul mușamalizării prin intermediul avocaților, manipulării religioase și compensațiilor materiale. Filmul însă, spune povestea prin ochii jurnaliștilor de investigație. Cei care decid când, ce și cum anume va apare în ziar. Cei care au puterea de a decide dacă un subiect merită să ajungă la public sau nu și, totodată, cei care trebuie să reziste valului de presiuni din ambele părți ale poveștii.

Ce merită apreciat în Spotlight este acea tensiune care nu ajunge niciodată la public. Problemele morale ale celor care caută adevărul și lupta lor personală cu forța subiectelor acoperite. Nu este ușor să mergi dincolo de credințele și convingerile personale și să relatezi obiectiv un anumit subiect. Mai ales în cazul subiectelor atât de delicate precum este religia. Echipa de actori (Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams) este credibilă prin omogenitate și realism și a primit la rândul ei aprecierile Academiei Americane de Film prin nominalizări individuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *