Stephanie Bennett Vogt – Your Spacious Self

Într-o încercare primăvăratecă de decongestionare a propriei vieți, începută acum câteva primăveri, am descoperit că există cărți și pentru așa ceva. Mai practice decât cele care lucrează doar la nivel interior și mai filosofice decât cele care lucrează doar la nivel exterior, de cele mai multe ori aceste cărți aparțin unor autori care ne-au împărtășit problemele și au găsit soluții pentru ele. Sunt cărți experimentale și trebuie luate ca atare. Nu tot ce merge pentru o persoană va merge pentru toți. De asemenea, este un domeniu unde nu se pot arăta diplome și specializări teoretice, deci mergeți pe încredere. Și cum lumea e plină de șarlatani, e simplu să-i întâlniți.

Cartea semnată de Stephanie Bennett Vogt m-a atras datorită îmbinării între spațiul interior și cel exterior. Am observat și eu că pare a exista o legătură între haosul din casă, lipsa spațiului din locuințele noastre înghesuite și micimea interioară, aglomerarea cu stres și gânduri. Parcă de fiecare dată când deschid fereastra am și casa și sufletul mai mari. Aerisesc deopotrivă și spațiul exterior și pe cel interior. Așa că am așteptat cu interes ce are de spus autoarea. Și nu am fost dezamăgită, chiar dacă m-am sustras pe alocuri sfaturilor sale.

Stephanie Bennett Vogt pornește de la ideea că a elibera un singur sertar poate face o diferență uriașă. Nu este adepta decongestionării masive, dar nici a celei întârziate la nesfârșit. Dimpotrivă, autoarea recomandă să ne găsim propriul pas și propria metodă. Și mai ales, să fim atenți la reacțiile pe care ni le stârnesc acțiunile noastre. Dacă ne fac prea mult rău, să luăm o pauză. Cu alte cuvinte, cu este nevoie să aruncați tricoul din liceu de care vă leagă amintiri frumoase, dar nici o întrebuințare practică, dacă simțiți că veți plânge după el la nesfârșit. De asemenea, Stephanie Bennett Vogt vorbește în Your Spacious Self despre beneficiile interioare ale acestei decongestionări exterioare. Despre metode ușoare de meditație, despre a fi blând cu tine și cu ceilalți, despre pași mărunți și rezultate pe termen lung. Recomandă de asemenea un jurnal (la mine n-a funcționat) și dezvoltarea unor mici obiceiuri zilnice.

Fie că adoptați metodele ei sau nu, ce transmite această carte este nevoia de spațiu. Nevoia de a fi uneori singur și să-ți fie bine așa. Nevoia de a avea un spațiu personal în care să te poți manifesta. Nevoia de a fi liniște înăuntru și înafară. Nevoia de a nu auzi muzica vecinului (cum fac eu acum) și de a nu deranja la rândul tău. Your Spacious Self este despre tine, dar și despre ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.