Din străbuni, primăvara e anotimpul consacrat curățeniei generale – operațiune de anvergură care trebuie declanșată și încheiată musai până în Paștele din anul curent, nu cel al cailor. Sărbătorile de primăvară trebuie să ne găsească cu casa curată-pahar! Sau curată-lună, pentru că paharul nu se știe cât de curat e. Asta e, natura se trezește la viață – știți dumneavoastră: firul ierbii, ciripit de păsărele, zumzet de albine – și asta se pare că inspiră poeții, directorii de marketing și gospodinele, deopotrivă. După griul iernii (căci alb nu prea mai e), prospețimea primăverii e o bucurie.
Sigur, mai pot surveni ceva babe nărăvașe cu ninsoarea din dotare sau cu vreme rece care să ne țintuiască acasă. Eu așa am pățit, așa că stăteam în casă, în halat și papuci, cu laptopul în brațe, că eu nu am pisică, și m-am gândit că e o vreme perfectă pentru “Operațiunea dulapul”. În plus, tocmai discutasem cu o bună prietenă despre organizarea spațiului, minimalism și … Marie Kondo. O știți? Eu chiar nu mai auzisem de ea, așa că Google mi-a returnat cu promptitudine o prezentare OTV-istică: Senzațional! Metoda japoneză de a-ți organiza casa.
Așadar, cine este Marie Kondo?
Marie Kondo este un guru al ordinii. Este japoneză, vorbește japoneză și se comportă ca o japoneză. Este un fel de Marry Poppins shintoistă, căci pentru ea lucrurile au suflet și energie și ne influențează starea de spirit. Din păcate, nu se așază singure la locul lor, așa că, mulți dintre noi avem ceva de lucru la acest capitol. Din fericire, Marie Kondo ne vine în ajutor. Cartea sa – “Magia ordinii” – a devenit best seller, iar TIME Magazine o include pe Marie printre primii 100 cei mai influenți oameni ai planetei.
Metoda ei de a face ordine este una radicală, implică despărțiri, sortări și reorganizări, ceea ce înseamnă că, înainte de a trece la acțiune, trebuie să ne pregătim sufletește, să știm exact ce vrem și să avem timp suficient.
Ideea metodei are la bază două principii simple:
- unul emoțional: Păstrați obiectul dacă vă aduce bucurie. Cu alte cuvinte, nu ne repezim să aruncăm, ci alegem cu grijă ce păstrăm. Restul… donăm sau aruncăm. Dacă ne îndurăm. Dacă doriți să evaluați bucuria din fiecare lucrușor, durează mai mult, pentru că ar trebui să acordați o îmbrățișare și un moment Kondo pentru fiecare lucrușor. În fine. Și de fapt nu aruncăm nimic, ci ne despărțim de ele civilizat spunând “Arigato”, asa cum am învățat din Shogun. Eu m-am emoționat așa de tare, că nu am mai aruncat nimic în containerele special amenajate. E prea dur, aștept un eveniment caritabil adecvat.
- unul practic: Păstrați obiectul dacă vă folosește la ceva. De exemplu, am păstrat aspiratorul fără să-l mai îmbrățișez. Serios, ce bucurie poate să-mi aducă?! Cel mult un strănut.
În plus, Marie Kondo ne recomandă o abordare “pe categorii” (în locul tradiționalei “pe camere”) de care ar trebui să ne ocupăm în următoarea ordine, în funcție de gradul de dificultate:
- Îmbrăcăminte, poșete, încălțăminte
- Cărți
- Documente și diverse hârtii
- Mărunțișuri, accesorii, ustensile de bucătărie
- Lucruri cu valoare sentimentală
Cheia întregii operațiuni este o întrebare simplă: Îți aduce bucurie? Aș putea spune că e un mod de a ne îndrepta atenția asupra lucrurilor cu adevărat importante pentru noi și de a renunța la ceea ce ne ocupa timpul și, mai ales, spațiul în mod inutil. Pe scurt: simplifică, organizează, depozitează adecvat și ordinea va triumfa etern împotriva haosului.
Chiar dacă nu v-ați confruntat niciodată cu el (haosul), Marie Kondo are mici trucuri utile, despre care vă vom povesti într-un episod următor.
Sursa foto: Photo by Eduard Militaru on Unsplash
One Reply to “Primăvara à la Kondo”