Louisa May Alcott – Little Women

De ce ar mai citi cineva o carte când există atâtea filme şi seriale făcute după ea? Este dificil chiar şi s-o găseşti pe Google, dacă nu te gândeşti să adaugi că vrei cartea. Şi chiar şi aşa, cartea este editată de multe ori cu actorii din film pe copertă. Deci de ce ar merita să mai citeşti o carte clasică?

Little Women este o carte de referinţă a literaturii americane şi nu doar pentru că descrie viaţa din timpul Războiului Civil. Publicată în două volume, în 1868 şi 1869, Little Women este un exemplu de literatură feminină din secolul al XIX-lea. Şi ca toate romanele acelor vremuri, include şi detalii din viaţa autorului, Louisa May Alcott, din percepţiile lor asupra vieţii şi din provocările societăţii contemporane. De aceea, ar fi mai bine să citiţi Little Women în engleză decât în română. Este nevoie de o traducere foarte bună pentru a surprinde toate nuanţele limbajului.

Little Women este povestea unei familii de condiţie medie, cu obârşie bună, dar sărăcită între timp. Au patru fete pe care le cresc după principii destul de diferite de spiritul mercantil al vremii. Romanul insistă pe bună purtare, hărnicie, bună cuviinţă, caritate şi multe alte noţiuni care par rupte de realitatea în care trăim azi. Poate tocmai de aceea e bine să ni le reamintim prin filtre proprii. Ecranizările romanţate, cu actori faimoşi, au tendinţa de a ne spune ce să simţim şi să gândim înainte de a avea ocazia unei interpretări proprii.

Timp pentru lectură este mereu, chiar dacă o nouă ecranizare a romanului va apare anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *