Black Friday 2020

Ne apropiem cu pași grăbiți de sfârșitul toamnei, momentul când lumea întreagă se organizează pentru Black Friday. Și cum nu mai este de mult doar o zi, toată luna noiembrie va fi bombardată cu anunțuri, reduceri, ocazii unice și mai puțin unice.

Pandemia de coronavirus a transformat comerțul on-line într-o necesitate. De la detergent la mâncare, de la electronice la haine, tot mai mulți români comandă on-line și se bucură că pot evita aglomerația din magazine. Dar această bucurie și înlesnire a comerțului are și dezavantaje. Comenzile sunt ambalate în plastic și cutii de carton care nu sunt necesare când cumpărați direct din magazin. Livrarea înseamnă consum de combustibil și poluare. Și, mai mult decât atât, când totul este la un clic distanță cam pierdem măsura.

Black Friday îndeamnă fățiș la consum, la satisfacerea orgoliului prin cumpărături și la bucurii mărunte și inutile. Cumpărăturile nu rezolvă nici anxietatea, nici depresia, nici pandemia. Reducerile uriașe la produse de care nu aveți nevoie nu vor schimba faptul că vă cheltuiți banii aiurea. Mai mult, fericirea cu care întâmpinați curierul este de scurtă durată. La câteva ore sau zile după ce v-a depus pachetul pe prag veți dori altceva. Economia bazată pe consum nu ne lasă să dormim liniștiți niciodată. Nu vom fi mulțumiți decât hrănind continuu demonul. Exact cum fac dependenții de droguri. Este tot o dependență, dar una justificată economic.

Cum să reziști de Black Friday

Sunt mulți psihologi care vorbesc despre dependența de cumpărături, despre cum suntem absorbiți de reclame și nimic nu ne mai poate mulțumi. Puteți să-i citiți și să vă notați câteva sfaturi. Dar primul pas al mișcării de rezistență este să evitați sursele de reclamă. Nu citiți mailurile care anunță reduceri fantastice, evitați pe cât posibil presa on-line, televizorul și rețelele de socializare. Știi bine că vor fi luate cu asalt de reclame, de ce să le cazi victimă?

Apoi, un cumpărător sătul și mulțumit este un cumpărător chibzuit. Vechea recomandare să nu mergi la cumpărături când ți-e foame se aplică și acum. Când ești în preajma reclamelor, ai grijă să fii sătul, primenit și fericit. Nu deschide televizorul înainte de a mânca, a te juca cu copii sau a te relaxa după muncă. Bea un ceai, citește o carte și bucură-te de culorile toamnei de la fereastră. Dacă ai timp, fă puțină mișcare, ieși la o plimbare departe de magazine și oameni și du-te direct la culcare.

O altă metodă eficientă pentru rezistența la supra consum și Black Friday este să-ți programezi să faci ordine prin casă. După ce vei face ordine prin dulapuri tot weekend-ul, n-o să mai ai chef de haine noi. După ce vei șterge de praf toată aparatura electronică și firele aferente n-o să mai ai chef de electronice noi. Metoda funcționează și pentru cărți, cosmetice, mâncare, obiecte de decor și multe altele. Oamenii nu realizează cât de multe lucruri au și cât de puțin le folosesc până nu fac un inventar serios. Black Friday ne va ispiti și poate chiar ne va fi de folos. Dar nu lăsa reclamele să-ți controleze viața, să-ți consume bugetul și să te facă fericit sau nefericit. Mai bine bucură-te de soare, de ploaie și de frunzele colorate. Ele nu-ți cer nimic în schimb și nu dau dependență.

Credit foto by Markus Spiske on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.