Expoziţia World Press Photo 2014

Credit pentru fotografia de copertă: Premiul I categoria Spot News Singles – Philippe Lopez, Franța, Agence France-Presse

World Press Photo este o competiţie internaţională de fotografie de presă. După decernarea premiilor, este organizată o expoziție care ajunge în peste 100 de orașe din 45 de țări. Din 2012, World Press Photo ajunge şi la Bucureşti. Anul acesta va fi găzduită în Piața Universității, între 8 și 29 mai 2014.

Nu este uşor să vezi o astfel de expoziţie. Fiind vorba de fotografie de presă, publicul nu este deloc scutit de brutalitatea sau drama momentelor suprinse. Dimpotrivă, realismul fotografiilor te fac părtaş la cele mai violente şi nedorite aspecte ale lumii în care trăim. Fotografii surprinse pe străzi măcinate de război, instantanee tulburătoare din timpul uraganelor sau mărturii ale dezastrelor provocate de cutremure, trebuie să vă aştepaţi la toate. În spatele fiecărei fotografii este o poveste, o luptă, dar și o candoare pe care doar un instantaneu fotografic o poate surprinde.

Anul acesta, fotografia câştigătoare îi aparţine lui John Stenmeyer şi se numeşte ‚Signal’. A fost realizată la data de 26 februarie 2013 în Djibouti City, Djibouti, şi reprezintă mai mulţi emigranţi africani cu telefoanele mobile înălţate spre cer, încercând să prindă semnalul telefonic din Somalia (ţara vecină) pentru a putea vorbi ieftin cu rudele. Djibouti este un punct de tranzit frecvent folosit de emigranţii din Somalia, Etiopia şi Eritreea în drumul lor spre Europa şi Orientul Mijlociu.

Fotografia anului 2013 - John Stanmeyer, SUA, VII pentru National Geographic
Fotografia anului 2013 – John Stanmeyer, SUA, VII pentru National Geographic

Au fost acordate premii la nouă categorii, iar jurizarea nu a fost deloc ușoară. Au participat 53 de fotografii, din 25 de țări, iar subiectele alese au variat de la cadre de război până la momente sportive și portrete. Peter Holgersson din Suedia a câștigat premiul I la categoria Sport Feature Stories cu o fotografie a Nadjei Casadei, o atletă suedeză participantă la heptatlon. În toamna anului trecut, ea a fost diagnosticată cu cancer, dar a continuat să se antreneze pe toată perioada tratamentului pentru a putea participa la olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016.

Premiul I categoria Sports Feature Stories - Peter Holgersson, Suedia
Premiul I categoria Sports Feature Stories – Peter Holgersson, Suedia

Nici fotografia Sarei Lewkowicz din Statele Unite, câștigătoare la categoria Contemporary Issues Stories, nu e mai puțin impresionantă. Ea a surprins momentul în care un bărbat își întreba soția dacă dorește să fie bătută în bucătărie sau este de acord să coboare în pivniță pentru a-și rezolva problemele neauziți de nimeni.

Premiul I categoria Contemporary Issues Stories -  Sara Naomi Lewkowicz, SUA, Time
Premiul I categoria Contemporary Issues Stories – Sara Naomi Lewkowicz, SUA, Time

Fragmentele de viață surprinse în fotografiile din expoziția World Press Photo merită cu siguranță văzute și apreciate. Vom afișa și noi o galerie cu imaginile primite de la organizatori până la închiderea expoziției de la București. Lista completă a câștigătorilor o găsiți aici.

Nu uitați: Expoziţia World Press Photo va fi deschisă la București în perioada 8 – 29 mai 2014, între orele 11:00 şi 21:00.

2 Replies to “Expoziţia World Press Photo 2014”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.