Tradiționalii biscuiți de Crăciun

Biscuiții de Crăciun, adesea numiți fursecuri sau turtă dulce, provin din rețete cu vagi diferențe. Sigur, cunoscătorii m-ar ucide acum că mi-e totuna turta dulce și fursecul, dar mie, ca degustător și patiser neantrenat tot a prăjiturică fără cremă îmi arată. Așa că aleg rețetele după intuiție, după șansele de reușită ale unui bucătar amator și le exersez pe cunoscuți înainte de eveniment. Să fim siguri!

De săptămâna trecută testez biscuiții de Crăciun. Am început cu rețeta de Lebkuchen, turtă dulce germană. Faptul că nu conține zahăr absolut deloc a fost criteriul de decizie. Am tăiat de la început din lista de ingrediente scorțișoara, cuișoarele, cardamomul, nucșoara și piperul. Nu de alta, dar nu sunt dornică de ele în prăjituri. Apoi am eliminat și coaja de lămâie pentru că în zilele noastre nu prea ești sigur ce pesticide presari peste aluat. Am rămas deci cu jumătate din cantitatea de ghimbir, pentru că nu prea m-a inspirat să o pun toată. Ah da, și am pus vanilie. Multă vanilie. Preparatul și coptul au mers ca pe roate. Aveți grijă la copt, prăjiturelele chiar trebuie scoase după cele 15 minute, chiar dacă vă par moi. Le lăsați 3-4 minute în tavă și se desăvârșesc. Apoi glazura cu albuș de ou și zahăr mie mi-a sunat a muncă grea, așa că am pus doar zahăr pudră și a fost foarte nimerită alegerea.

Prima probă a trecut cu notă bună, dar nu ideală. De ce ai pus condimente, mi-au zis. Unde e ciocolata, s-a vociferat. În aceste condiții, sfârșitul săptămânii m-a prins cu cuptorul aprins. La 180°, nu altfel. Am eliminat ghimbirul și am adăugat ciocolată neagră (foarte neagră, 85%), tăiată bucățele, chiar la final, după ce aluatul a fost gata de pus la cuptor. Și pentru că aluatul era călduț, ciocolata s-a topit și nu s-a topit, rezultând un degradé perfect cu bucăți de ciocolată încă întregi.

A doua probă a primit numai note de 10. Sigur, nu mai este propriu zis un fursec de Crăciun, căci nu mai are nimic din magicele condimente. Dar dacă cei dragi sunt fericiți, scopul meu a fost atins!

5 Replies to “Tradiționalii biscuiți de Crăciun”

  1. Din pacate, esenta. Stiu ca extractul si mai ales pastaia sunt variantele sanatoase. Puteti pune ce si cat doriti in materie de arome. Biscuitii tot buni vor fi.

    1. Mulțumesc mult pentru detalii! Ne-ar face mare plăcere să vă trimitem extractele pe care le producem și știm că le veți aprecia calitatea! Aveți adresa mea de email în profilul din comentarii.

      O zi excelentă vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.