Hoţul de cărţi

hotul-de-cartiHoţul de cărţi este unul din cele două romane de succes ale scriitorului australian Markus Zusak, publicat în 2005. Cunoscut pentru literatura dedicată tinerilor, Markus Zusak a primit recent premiul Margaret Edwards pentru contribuţia sa la literatura americană. Dar recunoaşterea internaţională a primit-o abia după ecranizarea romanului Hoţul de cărţi în 2013, ecranizare care a beneficiat de nominalizări la premiile Oscar, Globul de Aur şi BAFTA. Editura RAO a tradus romanul lui Zusak în 2011.

Hoţul de cărţi este povestea unui copil îndrăgostit de cărţi. Pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o Germanie obsedată de nazism, vinovaţi şi bombardamente, eroina lui Zusak descoperă prietenia prin intermediul unui evreu fugar pe care părinţii săi îl ascund în pivniţă. Discuţiile cu acesta îi stârnesc curiozitatea şi, drept răsplată, îi înfrumuseţează zilele triste şi friguroase prin magia şi secretul cărţilor pe care le “împrumută”.

Printre clădiri incendiate de bombardamente şi munţi de cărţi vinovate arse de nazişti, Liesel îşi construieşte un drum propriu, un drum dăruit de inocenţa vârstei ei cu speranţă. Un drum străjuit de personaje şi de poveşti care o inspiră şi o feresc de ororile războiului.

Hoţul de cărţi este o poveste emoţionantă şi cu siguranţă mesajul ei va fi auzit, fie că alegeţi varianta cinematografică (filmul încă rulează în cinematografele de la noi), fie că o alegeţi pe cea tipărită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.