De vreo două săptămâni, Internetul vuieşte de reţete, diete şi sfaturi relativ la ce se mănâncă şi cât se mănâncă de sărbători. În curând vor fi date şi la televizor binecunoscutele îndemnuri la cumpătare. Un pic ruşinos că trebuie să ni se reamintească prin toate mijloacele media să nu depăşim măsura..
Iată totuşi câteva experimente utile pe care le-am făcut de-a lungul timpului şi care mi-au asigurat confortul alimentar pe durata sărbătorilor, fără a jigni gazda:
- Nu refuzaţi categoric gazda pe motiv că ţineţi regim, nu vă place mielul sau aţi citit că nu e sănătos. Cu siguranţă, gazda a petrecut mai multe zile la rând asudând în bucătărie şi răsfoind nenumărate reţete. Dacă o refuzaţi cu tărie, o să insiste cu tărie. Din tot ce vi se oferă trebuie să existe ceva care să vă placă şi să vă respecte regimul. Mâncaţi câte puţin din toate şi gazda va fi fericită că aţi încercat tot ce a pregătit.
- Mâncaţi încet, vorbiţi mult. Mestecând mâncarea bine vă daţi şansa unei digestii uşoare, iar pauzele de dialog vor lungi masa fără a vă îngreuna stomacul.
- Mâncaţi fără pâine. De obicei, masa de Paşte este foarte bogată în proteine (carne, ouă, etc.). Dacă le amestecaţi cu pâine, făinoase, orez, cartofi şi alţi carbohidraţi aveţi toate şansele să vă îngrăşaţi sau să aveţi parte de o digestie îndelungată şi chinuitoare. Folosiţi legume verzi drept garnitură, dacă sunt prezente în meniu.
- Beţi o cafea după masă. Ajută digestia şi faceţi gazda fericită solicitându-i ceva (sau acceptând dacă vi se oferă).
- Dacă vă ştiţi cu probleme de sănătate serioase, nu trişaţi prescripţiile medicale. Luaţi-vă medicamentele ca de obicei şi evitaţi produsele care vă fac rău. Nimic nu este mai supărător pentru o gazdă decât un musafir leşinat în baie.
Sărbători frumoase!