Colecţie de autor – Milan Kundera

Cine nu l-a întâlnit niciodată pe Milan Kundera în lecturile sale ar trebui să-şi îndrepte greşeala până nu este prea târziu. Pentru că scrierile lui trebuie conştientizate, acceptate, gândite, dar, mai ales, savurate. Dincolo de lecţia de psihologie aplicată, Kundera nu se dezminte nici de umor, nici de suspans, în nici un caz de poveste.

kundera viata e in alta parte Din fericire, cele mai multe dintre romanele şi volumele sale de proză scurtă sau eseistică au fost traduse în limba română. Fiecare cu abordarea şi povestea sa, dar toate cuprinzând stilul jurnalistic şi acaparator al autorului.

„Identitatea” este un roman real, o luptă cu angoasele personale, cu misterele minţii, cu reacţiile suprinzătoare ale propriei persoane. Combinaţia inedită de gene şi impulsurile trimise de la şi spre creier fac din oameni nişte maşinării ciudate, complexe, ghidate de un mecanism pe care ei înşişi nu-l cunosc.

Construit pe efectul fluture, „Gluma” este un roman structurat pe câteva personaje ale căror destine au puncte comune. Intersecţiile lor le marchează existenţa şi îi duc la alte întâlniri, ritmic plănuite de un dirijor extern. Vorbind despre credinţă şi încredere, despre dragoste şi durere, despre doctrină, muncă şi reţele sociale bine definite, despre răzbunare şi loialitate, romanul susţine relaţiile interumane autentice.iubiri_caraghioase_kundera

Poate cel mai cunoscut roman al lui Milan Kundera, „Insuportabila uşurătate a fiinţei” este un roman al intimităţii, al dragostei în cele mai ciudate şi neînţelese forme ale ei. Este un roman al sufocării şi al eliberării, al conştiinţei şi al lipsei de scrupule, al greutăţii şi al uşurătăţii. Indiferent dacă îl veţi considera plăcut sau nu, real sau pură imaginaţie, ‘Insuportabila uşurătate a fiinţei’ va fi sigur fascinant. Ecranizarea din 1988 a ales impactul invaziei ruseşti, urmare a Primăverii pragheze, asupra vieţii protagoniştilor, apoi exilul, întoarcerea, refuzul colaborării şi refugiul.

Nu trebuie uitate nici „Valsul de adio”, „Lentoarea”, „Iubiri caraghioase”, „Ignoranţa”, „Viaţa e în altă parte”, „Nemurirea”. De fapt, orice rând scris de Milan Kundera merită atenţie. În curând, editura Humanitas va publica şi cel mai recent roman semnat Kundera, intitulat „Sărbătoarea insignifianţei”.

One Reply to “Colecţie de autor – Milan Kundera”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *