În serile lungi de vară sau în dimineţile acoperite de rouă, în mijloace de transport pârjolite de caniculă sau pe bănci umbrite din parcuri, în cort la lumina lanternei sau în balconul unui hotel de 5 stele, oriunde găseşti un moment liber, ia cu tine şi o carte.
Editurile ţi-au pregătit lecturi speciale, de vară, pentru toate gusturile şi abordările. Printre preferatele mele se numără volumul „Povestiri cu Basil şi Josephine”, semnat de Francis Scott Fitzgerald. De fapt, toate romanele şi volumele de proză scurtă ale autorului american merită atenţie. Excelent povestitor, excelent observator al lumii începutului de secol XX, plin de farmec şi umor, Fitzgerald îşi amestecă poveştile proprii cu cele ale prietenilor şi cu cele închipuite, rezultând o cronică fidelă a timpurilor pe care le-a trăit. „Povestiri cu Basil şi Josephine” este o serie de 14 episoade din viaţa lui Basil Duke Lee, un puşti plin de imaginaţie, aflat (ca noi toţi) în căutarea propriului drum. Experienţele şi reacţiile sale, iubirile adolescentine şi dezamăgirile, colegii de şcoală şi visele de colegiu, toate sunt relatate cu sinceritate şi umor, ca poveştile de tabără spuse lângă foc.
Un alt roman care merită atenţie, reeditat de editura Polirom în colecţia Top 10+, este romanul „Împreună” al scriitoarei Anna Galvada. Ecranizat în 2007, „Împreună” spune povestea a trei tineri respinşi pentru că sunt diferiţi, căutând fericire fără a şti exact în ce direcţie s-o caute, până când Întâmplarea îi aduce împreună. Este o poveste sensibilă, despre bunătate, despre rolul fiecăruia dintre noi. Nu în ultimul rând, este o poveste de dragoste, între el şi ea, între prieteni, între generaţii.
Printre noutăţile editoriale ale acestei veri se numără şi trei volume semnate Mircea Cărtărescu: „Orbitor. Aripa stângă”, „Orbitor.Corpul” şi „Orbitor. Aripa dreaptă”. Mini-seria îşi reprezintă autorul, printr-o reflexie a gândurilor şi opiilor sale, printr-o fereastră în istoria post-comunistă, prin vederi din meleaguri bătute sau visate de autorul său.
Pentru cei care au citit cu plăcere sau curiozitate romanul „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” al scriitoarei Elizabeth Gilbert, editura Humanitas a pregătit un nou roman cu autograful americancei: „Semnătura tuturor lucrurilor”. De data aceasta, acţiunea se petrece în secolul al XIX-lea, iar eroina sa, o botanistă cu vederi avansate, se îndrăgosteşte de un artist care crede cu tărie în aprenta divină. Cum decurge povestea lor, puteţi afla din ultimul roman al lui Elizabeth Gilbert.