Nimic nu-mi place mai mult ca o vizită într-o librărie cochetă, mirosind a lemn și a hârtie proaspătă. Sunt încă o demodată care preferă cartea pe hârtie, dar reciclez orice altă urmă de hârtie pentru a-mi spăla păcatele. Iată ce mi-a atras atenția în ultima vreme:
La Editura Humanitas au apărut două volume reeditate, semnate Paulo Coelho. Recunosc, nu am citit chiar tot ce a scris cunoscutul autor, dar câteva dintre romanele sale au primit atenția mea. Alchimistul și Jurnalul unui mag cu siguranță merită să fie citite și gândite bine. Volumele noi sunt Al cincilea munte și Vrăjitoarea din Portobello. Al cincilea munte este povestea profetului Ilie, o poveste despre suferință și speranță, despre dragoste și credință. Este pentru cei care se cred prea încercați de viață, pentru cei care cred în destin, pentru cei care mai speră. Vrăjitoarea din Portobello este povestea unei tinere din Transilvania care pleacă prin lume în căutarea propriului eu și care găsește calea de a schimba viețile celor care îi ies în drum. Cam toate romanele lui Paulo Coelho sunt inițiatice, sunt căutări și răspunsuri, sunt forme literare de energie, de terapie.
La Editura Nemira a apărut un nou roman semnat Julian Barnes, Până când m-a cunoscut. Romanul spune povestea unui bărbat care reconstituie trecutul femeii iubite până când este cuprins de gelozie și gânduri negre. Julian Barnes subliniază cu ironie cât de mult înseamnă propria percepție în fața omului iubit. Cât este adevăr și cât este construit de noi înșine.
Editura Polirom vă propune volumul Cum se face o teză de licență al lui Umberto Eco. Dacă sunteți în căutare de astfel de informații sau doar dacă vreți să gustați din spritul plin de umor al scriitorului, puteți încerca această lucrare. Cum se face o teză de licență este un îndrumar deosebit de util și interesant, mai ales pentru studenții de la facultățile umaniste. Dar sfaturile despre structurarea unei lucrări științifice, alegerea materialelor și organizare prind bine oricărui student.