Alan Turing, inventatorul mașinii Turing, primul computer al lumii, cel care a spart codul Enigmei, mașina germană care genera coduri cifrate în cel de-al Doilea Război Mondial. Aportul lui a scurtat războiul cu doi până la patru ani. Alan Turing a definit lumii termenii de algoritm și computație, a pus bazele informaticii și ale inteligenței artificiale teoretice. Datorită lui lumea a cunoscut o dezvoltare tehnologică uimitoare, dar câți au auzit de Alan Turing?
Alan Turing a murit otrăvit cu cianură la doar 42 de ani. Un ‘accident’, au declarat autoritățile, după ce l-au obligat să accepte un tratament cu injecții cu estrogen, așa numita castrare chimică, pentru vina de a fi homosexual. Unii spun că s-ar fi sinucis, alții că ar fi fost omorât. Nimănui nu i-a păsat suficient încât să afle. A murit în 1952 și abia în 2009 guvernul britanic și-a cerut scuze pentru modul în care a fost tratat, iar în 2013 a fost grațiat postum de către regina Elisabeta a II-a.
The Imitation Game spune doar povestea spargerii codurilor germane și puțin din tragedia care a urmat în viața lui Turing. Dacă ar fi refuzat să ajute guvernul britanic, dacă ar fi ales să rămână un anonim, poate viața sa ar fi fost mai bună. Dar ce s-ar fi întâmplat cu a noastră? Merită să vedeți acest film doar ca să vă stârnească să aflați mai multe despre Alan Turing și despre câte îi datorăm. Doar pentru a învăța că lipsa toleranței nu face rău unui singur om, ci unei lumi întregi. Doar pentru că poveștile reale sunt atât de rar spuse, iar scuzele, de cele mai multe ori, tardive.
Filmul a fost nominalizat la opt premii Oscar și a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat.