De s-ar termina vreodată cărțile care merită citite, lumea ar fi un loc trist. În poveștile altora găsim reflexia propriei povești, din gândurile personajelor se nasc întrebări sau se află răspunsuri, cărțile finisează detaliile personalității noastre.
Romanul Micuța Bijou semnat de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2014, Patrick Modiano, a fost tradus de curând la editura Humanitas. Micuța Bijou este povestea unei fete de nouăsprezece ani care a trăit toată viața crezând că este orfană. După ce a zărit pentru o clipă chipul unei femei care seamănă cu mama sa, fata pornește într-o aventură confuză, plină de amintiri, încecând să afle dacă mama sa mai trăiește sau nu. Reinterpretând tot ce i s-a spus, reamintindu-și traseele copilăriei, eroina lui Modiano trebuie să se regăsească pe sine înainte de a înțelege adevărul despre viața sa și a mamei sale.
La editura Polirom a apărut un nou roman semnat John Steinbeck, Călătorii cu Charlie. Prin intermediul unei călătorii prin America, Steinbeck prinde ocazia perfectă de a face un portret realist al locurilor și oamenilor din America anilor ’60. Cu emoție, împărtășind amintiri dragi, dar și cu furie atunci când este cazul, scriitura lui Steinbeck este mereu interesantă și demnă de admirație. Nu degeaba scriitorul american a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.
În colecția de autor Isabel Allende, editura Humanitas a adăugat de curând un alt titlu: Casa spiritelor. Plecând de la o scrisoare trimisă bunicului său, Isabel Allende va ajunge un an mai târziu să publice primul ei roman. Casa Spiritelor spune povestea familiei Trueba, urmărind-o prin vremuri politice tulburi, istorii sentimentale, dezastre naturale. O saga contemporană, plină de sensibilitate și forță, Casa spiritelor a fost ecranizată în 1993 într-o producție de succes, avându-i în rolurile principale pe Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave, Glenn Close și Antonio Banderas.