A mai trecut o vară. Îmi amintesc de listele de lectură pe care le făceam în vacanțele școlare, vacanțe în care devoram deopotrivă piersici și romane rusești, munți de prune și de romane franțuzești și orice alte fructe și cărți îmi picau în mână. Și astăzi, la multă vreme după acele vacanțe, nu pot să mă abțin de la a-mi face cadou cărți.
Milan Kundera este de ani buni printre preferații mei și nu doar printre ai mei, având în vedere că scrierile sale au ajuns la a treia reeditare la Editura Humanitas. Cartea râsului și a uitării este, așa cum spune autorul ei, “un roman în formă de variațiuni”. Un experiment de observație și analiză, care pune în vizor lumea despărțită de Cortina de fier. Privind din exil, Milan Kundera descrie realitatea prin dragoste, umor, ironie, amintire și, uneori, uitare, trecând în revistă istoria prin perdeaua celor mai firești trăiri omenești.
M-am hotărât să devin prost este romanul de debut al scriitorului francez Martin Page. Scris la doar 26 de ani, romanul s-a bucurat de succes internațional rapid fiind tradus în peste 30 de țări. Ce a atras publicul? Faptul că romanul se bazează pe realitatea bizară a non-valorii, faptul că vorbește despre o lume subjugată clișeelor și automatismelor și poate mai ales faptul că vorbește despre toate acestea cu umor, relaxat și cult. Poate că lumea mai are o speranță în noul val de scriitori. De la romanul său de debut, apărut în 2001, Martin Page a mai publicat încă 15 romane, unele dintre ele apărute și în limba română, la Editura Humanitas.
Și Romain Puertolas face parte din noul val de scriitori. Născut în Franța, în 1975, Romain Puertolas este cunoscut pentru romanul său de debut: Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea. Romanul se bazează pe experiența acumulată de autor în timpul celor câțiva ani în care a lucrat ca polițist de frontieră, specializat în examinarea documentelor imigranților ilegali în Franța. Povestea lui Ajatashatru Oghash Rathod, un fakir de 38 de ani care își convinge consătenii că are puteri deosebite și adună de la ei banii necesari pentru un voiaj în Franța, de unde intenționează să cumpere un pat din cuie marca Ikea, este motivul pentru care romanul lui Romain Puertolas s-a vândut în peste 100 000 de exemplare în Franța și a fost publicat în 36 de alte țări. Din când în când avem nevoie de umor, avem nevoie să râdem în hohote.