Considerat mai de soi decât rudele sale autohtone (varza și conopida), broccoli a intrat în bucătăria noastră relativ recent. Deși vremea lui este din iulie până în octombrie, îl găsim în supermarket cam tot timpul anului, gata să ne astâmpere pofta de clorofilă în orice anotimp.
Curioșii l-au încercat primii, atrași probabil de culoarea sa verde, scepticii l-au evitat (tot din cauza culorii), pe când vegetarienii l-au adoptat cu entuziasm. Pe bună dreptate, căci broccoli este bogat în nutrienți – sursă de vitamina A și C, fier și calciu, fibre etc. – dar și sărac în calorii (cam 40 pe suta de grame), ceea ce-l face să fie și în grațiile nutriționiștilor.
L-am ales astăzi ca subiect de discuție și ingredient într-o rețetă simplă. Aș fi vrut să spun și delicioasă, dar … ar fi cazul să spunem realitatea: nu toată lumea îl suportă. Cică din cauza mirosului, deși miroase cam ca varza și uite că de varză nu zice nimeni nimic. Probabil că așa este când ești altfel, nu te place toată lumea. Mie broccoli imi este simpatic. E verde și creț ca o freză afro în variantă marțiană (dacă putem spune așa când pe Marte nu există continentul african și nici ceva echivalent).
Dar să revenim pe planeta noastră, în bucătărie, și să vedem ce am putea să preparăm din buchetul de broccoli proaspăt achiziționat din piață. Trebuie să fie ceva simplu, fără bătăi de cap. Să fie o supă cremă? Să fie, dar o să iasă verde. Am pregătit următoarele:
- un buchet de broccoli, cam 500 g (verde, frumos, fără pic de mucegai)
- 2 cartofi de mărime medie (pentru ca supa să fie mai cremoasă)
- un sfert de țelină (nu e obligatoriu, dar îi dă gust bun)
- 1 ceapă
- 2 linguri de ulei
- maxim 1 litru de apă (sau supă)
- sare și piper
- smântână și parmezan (nu e musai, dar merge)
Broccoli se desface în buchețele și se spală foarte bine. Nu aruncați tulpina, deoarece și aceasta este comestibilă. Tulpina se curăță și se taie cubulețe sau mai bine rondele subțiri ca să fie gata în același timp cu buchetele.
Cartofii și țelina se curăță și se taie cuburi.
Se încinge un pic uleiul și se călește ceapa tăiată mărunt, doar până se înmoaie un pic.
Se adaugă cartofii și apa și se lasă să fiarbă la foc mic. După 10 minute, se adaugă țelina, iar după alte 5 minute, buchetele de broccoli și tulpina. Se fierb acoperite, pentru maxim 10 minute. Nu prea mult, căci broccoli își va pierde minunata culoare verde.
Când legumele sunt gata, se separă și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical. Se adaugă supă până când se obține consistența dorită.
Supa de broccoli se servește caldă, cu smântână și cu cașcaval ras deasupra. Nu uitați de sare și piper.
Poftă bună!