Noutăți editorialeNoutăți editoriale

Am descoperit întâi biblioteca și abia mai târziu librăria. Poate de aceea mă încântă și acum mirosul unei biblitoteci cu istorie și paginile romanelor clasice. Nu cred că există om căruia să nu-i placă să citească, ci doar oameni care încă nu au găsit cărțile potrivite pentru ei.

Roșu și negru este cel mai cunoscut roman al lui Stendhal. Un roman de inițiere, dar și unul istoric, descriind minuțios Franța secolului al XIX-lea. În căutarea norocului și a averii, a fericirii și a puterii, personajul lui Stendhal este un tipar frecvent întâlnit atât în literatură, cât și în viață. Dar atmosfera romantică și complicată a societății franceze, narațiunea cursivă a lui Stendhal, aventura și drama personajelor sale fac din Roșu și negru un roman potrivit oricăror timpuri și generații. Dacă nu-l găsiți într-o bibliotecă, îl puteți găsi de acum la Editura Art.

Colecția de autor Yasunari Kawabata continuă la Editura Humanitas cu romanul Țara zăpezilor, un excelent tablou impresionist al peisajelor japoneze și o mărturie a dragostei pe care locuitorii ei o au pentru natură. Fiecare anotimp este un prieten, o iubită, un copil. Fiecare pădure, nor, munte sau fir de iarbă este privit cu dragoste și grijă. Țara zăpezilor este o lecție.

Tot la Editura Humanitas puteți găsi o reeditare a romanului Walkiriile al lui Paulo Coelho, continuându-se astfel seria de autor dedicată acestuia. Reeditările sunt un semn că lumea îi citește cu drag pe acești autori și le asigură un binemeritat loc în istoria literaturii. Romanul Walkiriile spune povestea unei căutări de sine în deșertul Mojave, una dintre acele călătorii inițiatice care în romanele romantice presupuneau aventură și suspans. Căutările lui Paulo Coelho sunt mpaul bowles_ceai in saharaai mult introspective, decât aventuroase, dar lasă mult loc observației și leagă totul cu o panglică de filosofie.

O altă călătorie, o altă căutare. Romanul Ceai în Sahara al lui Paul Bowles spune povestea a doi soți americani plecați să redescopere dragostea care i-a legat. Aleg pentru această regăsire deșertul Sahara și o lume lipsită de convenții sociale. Dar deșertul este nemilos, iar în povestea lor se amestecă și cruzimea și ura și o cultură care le este complet necunoscută. Aventurile lor au fost ecranizate în 1990, de către regizorul Bernardo Bertolucii, avândui pe Debra Winger și John Malkovich în rolurile principale.

One Reply to “Noutăți editorialeNoutăți editoriale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *