World Press Photo, ediția 2016, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de fotografie de presă, și-a desemnat câștigătorii. Din cele peste 80 000 de fotografii înscrise în concurs, venind de la aproape 6 000 de fotografi din 128 de țări, juriul a ales marele câștigător, precum și câștigătorii celor opt categorii.
Marele câștigător este australianul Warren Richardson, cu o fotografie înscrisă la categoria Spot News. Intitulată Hope for a New Life, fotografia a fost făcută pe 28 august 2015, la granița dintre Serbia și Ungaria. Warren Richardson a surprins încercarea unor refugiați de a trece în Ungaria, înainte ca gardul de sârmă ghimpată să fie terminat. Realizată noaptea, la lumina lunii (pentru că refugiații se ascundeau de poliție), fotografia aduce în prim plan problema delicată a refugiaților sirieni. Încercarea unui bărbat de a-și strecura copilul prin gardul de sârmă ghimpată este deopotrivă memorabilă și emoționantă.
Premiul întâi al categoriei Spot News stories a fost primit de Sameer Al-Doumy pentru seria de fotografii Aftermath of Airstrikes in Syria, ilustrând urmările produse de războiul din Siria. Clădiri fumegând este tot ce a mai rămas din orașele din regiunea Ghouta, bombardate aproape regulat.
Tot pe tema războiului din Siria și a valului de refugiați creat de acesta este și fotografia câștigătoare la categoria People. Fotografia Waiting to Register îi aparține lui Matic Zorman din Slovenia și surprinde un copil așteptând cu fața lipită de un gard să fie înregistrat într-o tabără de refugiați din Serbia. Și categoria General News a fost dominată de conflictul din Siria și de criza refugiaților. Mauricio Lima din Brazilia a primit premiul pentru fotografia IS Fighter Treated at Kurdish Hospital, fotografie ce surprinde tratamentul medical primit de un tânăr soldat (are doar 16 ani) pentru arsurile care îi acoperă tot trupul. La aceeași categorie, dar pentru serii de fotografii, a fost desemnat câștigător Sergey Ponomarev pentru o serie de fotografii care prezintă mijlocul precar de transport folosit de refugiații din Siria pentru a ajunge în Grecia. Seria poartă denumirea Reporting Europe’s Refugee Crisis.
Categoria People stories a fost câștigată de japonezul Kazuma Obara pentru seria de fotografii Exposure. Fotografiile urmăresc viața unei fete născută la 5 luni după accidentul nuclear de la Cernobîl, la nici 100 km de acesta. Expusă la radiații, tânăra a devenit una din victimele tragediei. Fotografiile sunt realizate pe film, Kazuma Obara utilizând filme fotografice găsite la Pripyat, un oraș ucrainean aflat la 5 km de Cernobîl.
Categoria Long-term projects a fost câștigată de Mary F. Calvert pentru seria de fotografii Sexual Assault in America’s Military. Doar una din zece femei din armata americană îndrăznesc să denunțe abuzurile sexuale la care sunt supuse. Mary F. Calvert a reușit să le aducă în fața aparatului de fotografiat pe unele dintre ele, pentru a vorbi astfel lumii întregi despre urmările unor astfel de abuzuri: depresie, insecuritate, dependență de medicamente, paranoia, etc.
Categoria Daily Life aduce în atenția lumii nivelul ridicat de poluare din China. Anul acesta, China a produs o treime din totatul de dioxid de carbon produs în întreaga lume. Kevin Frayer câștigă categoria Daily Life cu fotografia China’s Coal Addiction care surprinde câțiva muncitori chinezi împingând un cărucior, în apropierea localității Shanxi din China. Aceeași problemă a poluării din China îi aduce lui Zhang Lei premiul întâi la categoria Contemporany Issue pentru fotografia Haze in China care arată orașul Tianjin cuprins de poluare și smog.
Categoria Contemporany Issue stories este câștigată de Mario Cruz pentru seria de fotografii care urmărește sclavia modernă care încă mai există în Senegal. Seria de fotografii Talibes, Modern-day Slaves spune povestea tinerilor africani care sub pretextul că primesc o educație sunt forțați să cerșească și să aducă profit profesorilor lor, fiind frecvent bătuți și abuzați.
Daily Life stories este câștigată de An Antarctic Advantage, fotografia realizată de Daniel Berehulak, care surpinde un cercetător chilian aflat în Antarctica într-o echipă mixtă (Rusia, Chile, China) pentru a căuta noile oportunități economice ce vor apărea odată cu terminarea tratatelor de protejare a continentului în scopuri științifice.
Prima poziție la categoria Nature este atribuită lui Rohan Kelly, pentru o fotografie care surprinde apropierea unui tsunami de o plajă cu turiști. Fotografia se numește Storm Fron on Bondi Beach și a fost realizată pe 6 noiembrie 2015. Categoria Nature stories a fost câștigata de seria Tough Times for Orangutans, o poveste despre familiile de urangutani din Indonezia, realizată de fotograful american Tim Laman.
Nu în ultimul rând, categoria Sport a fost câștigată de Christian Walgram pentru fotografia FIS World Championships, care surprinde căzătura cehului Ondrej Bank la cursa de coborâre a combinatei alpine. Premiul pentru cea mai bună serie de fotografii de sport a revenit rusului Vladimir Pesnya pentru Vetluga’s Hockey, o serie de fotografii înfățișând o echipă de hochei de amatori, dintr-o provincie rusească.
Lista completă a câștigătorilor, precum și fotografiile pentru care aceștia au fost premiați, o puteți găsi aici.
Ca în fiecare an, expoziția World Press Photo pornește la drum prin lume și poposește și la București. Expoziția cuprinde cele mai multe dintre fotografiile premiate. Prima expoziția va avea loc la Amsterdam, pe 16 aprilie 2016.