Dieta nordică

Dieta nordică nu este un regim de slăbire rapidă, ci o dietă sănătoasă, dezvoltată de Universitatea din Copenhaga, şi menită să îmbunătăţească stilul de viaţă al nordicilor, dar şi să reducă impactul industriei alimentare asupra mediului.

Principiile dietei nordice sunt simple şi de bun-simţ:

  • Să ne bazăm pe ingrediente care cresc în mod natural în zona noastră;
  • Să includem în dietă cât mai multe alimente sezoniere;
  • Să reducem consumul de carne (roşie, în special) din cauza impactului negativ pe care îl are creşterea animalelor asupra mediului şi să susţinem creşterea animalelor în spaţiul lor natural;
  • Să promovăm reţete şi tehnici culinare tradiţionale, să ne bazăm mai mult pe mâncarea gătită de noi decât pe produse ambalate.

Dieta nordică a adus pe harta gastronomică a lumii bucătăria scandinavă. Cel mai reprezentativ în acest sens este restaurantul Noma din Copenhaga, deschis în 2003 şi deţinător a două stele Michelin, restaurant care serveşte exclusiv pe baza dietei nordice şi unde rezervările se fac cu câteva luni înainte. Cine ar fi zis că fructele de pădure, varza şi sfecla, cartoful şi ciupercile, peştele şi iarba de mare pot naşte o asemenea bucurie culinară? Cine ar fi zis că în epoca transporturilor, în care orice fruct exotic călătoreşte prin toată lumea, când poftele sunt la mare rang, o bucătărie simplă, bazată pe produse sezoniere şi metode tradiţionale de conservare, folosind materii prime dintr-o zonă destul de neprielnică pentru agricultură, va ajunge între cele mai bune 50 de restaurante din lume, va furniza mâncare sănătoasă şi va impune un stil de viaţă pe gustul planetei. Fără risipă, cu ingeniozitate, cu dedicare, dieta nordică dovedeşte că bucătăria tradiţională poate fi reinventată, modernizată şi folosită pentru a reduce impactul asupra mediului.

Mai multe detalii despre dieta nordică găsiţi aici.

Foto: Unul din felurile de mâncare servite la Noma fotografiat de Cyclonebill – Hvide asparges med pocheret æggeblomme og skovmærkesauce (Sparanghel alb cu gălbenuş de ou poşat şi sos dulce), CC BY-SA 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *