Cum să reciclezi produse cosmetice

Produsele cosmetice reprezentă o industrie de câteva sute de miliarde de euro pe an. De la produse de îngrijire până la produse de machiaj, dulapurile și băile noastre se îmbogățesc frecvent cu noi și noi cutiuțe apetisante și colorate. Dar știați că produsele cosmetice sunt unele dintre cele mai dificil de reciclat?

Cu toții știm că produsele cosmetice au termene de garanție scurte și că nu e cazul să te joci cu astfel de produse expirate. De asemenea, prețul accesibil și moda în continuă schimbare, dezvoltările tehnologice și revistele de profil fac ca vânzările de produse cosmetice să fie în continuă creștere. La fel și risipa, pentru că de multe ori cumpărăm sau primim produse care nu ni se potrivesc sau nu au efectele dorite, iar raportul cantitate – ambalaj este deosebit de prost la produse cosmetice. În plus, ambalajele acestor produse sunt făcute dintr-un amestec de plastic, sticlă și metal foarte greu de separat și metodele de reciclare sunt costisitoare.

Cu toate acestea, există câteva metode prin care putem reduce impactul asupra mediului:

  • Nu aruncați produse nefolosite. Dacă sunt încă bune, le puteți dărui. Dacă au expirat, unele pot fi refolosite. Astfel, parfumurile pot deveni odorizante de cameră, cremele pot reda lustrul pantofilor de piele, șampoanele și gelurile de duș pot deveni săpun, detergent lichid pentru rufe sau produse de curățat baia, creioanele dermatograf pot fi folosite drept creioane de tâmplărie sau chiar creioane de colorat pentru copii. Dați frâu liber imaginației, citiți lista de ingrediente și lăsați natura să respire un pic.
  • Alegeți produse cosmetice cu ambalaje refolosibile. Fardurile pot veni într-o singură culoare, în pastile încorporabile în cutia pe care o dețineți deja, gelurile și săpunurile lichide pot veni în pungi pentru a le tranfera în dozatoarele pe care le aveți deja. Calitatea produsului nu va avea de suferit.
  • Alegeți produse cosmetice cu ambalaje din materiale reciclabile. Aruncați un ochi și la ambalaj, căutând semnul de material reciclabil. Dacă nu îl găsiți, atrageți atenția vânzătorului că acesta este motivul pentru care nu cumpărați. Unul după altul, mesajele cumpărătorilor vor ajunge acolo unde trebuie.
  • Nu uitați să aruncați produsele cosmetice care pot fi reciclate în containerele speciale. Oricât de mic ar fi produsul, dacă se vor aduna miliarde de asemenea produse din lumea întreaga nu va fi în zadar.

One Reply to “Cum să reciclezi produse cosmetice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *