Ghidul rezoluțiilor de an nou

„Noul eu” vă salută la început de an. După exces de mâncare, cheltuială și gălăgie, ne aranjăm frumos în același metrou, autobuz sau coadă de mașini. Același drum spre lucru, dar cu liste noi în buzunare. „Noul eu” dictează cure de slăbit, abonamente la sală, mai multă eficiență și mai puțină lene. Tot el, Noul, dictează că vom fi mai sănătoși, mai cumpătați și mai de folos. De fapt, Noul reușește să ne facă doar mai nefericiți, mai sufocați de propriile dorințe și de așteptările celorlalți. Cum îi facem față Noului?

Ce-ar fi să începem anul cu o zi-două de concediu în plus? Și nu din zilele acelea în care alergăm după distracții, ne înghesuim pe drumuri și cheltuim ca să ne simțim bine. Zile cu tihnă, cărți de care n-am avut timp mai deloc, muzică ascultată cu drag, ceai bun și prăjituri de casă. Zile în care admirăm fulgii de zăpadă dacă îi avem în preajmă. Zile în care nu ne trezim la oră fixă, luăm micul dejun, alegem un fotoliu și ne tragem sufletul. Sunt mulți cărora acest răgaz le este imposibil. Dar pentru cei mai mulți dintre noi este doar o alegere.

Cum ar fi să schimbăm rutina zilnică fie și cu un pas? Să alegem alt drum, altă cafenea, altă mâncare la prânz. Să nu plănuim o seară, doar s-o lăsăm să se întâmple. Să intrăm într-o librărie, dacă simțim nevoia. Sau să citim in pauza de prânz în loc de pălavrăgeala obișnuită cu colegii (ce-ai făcut în concediu? unde ai fost? ce ți-a adus Moșul? ce-ai făcut de Revelion? etc.) Să mergem pe jos măcar 10 minute, chiar dacă e frig, ninge și o să întârziem. Să simțim aerul de iarnă și să ne bucurăm de el. Sunt mulți cărora nu li se permite să aleagă, să simtă, să trăiască. Dar pentru cei mai mulți dintre noi este doar o alegere.

Încercați să vă opriți din alergat pentru o clipă. Inspirați adânc și … atât. Să nu mai conteze decât clipa prezentă. Noul nu vă definește, nu vă poate impune ce să faceți. Sigur, are idei bune uneori și niște determinare nu strică, dar fuga asta continuă are motive mai profunde de atât. De ce vreți să slăbiți, de ce vreți să aratați bine, cine spune ce înseamnă „bine” și ce faceți cu banii câștigați? Sunteți fericiți alergând? Sunt mulți cărora fericirea nu le este permisă, mulți pentru care supraviețuirea este singurul orizont. Dar pentru cei mai mulți dintre noi este doar o alegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.