Cum să faci curățenie în bibliotecă

Biblioteca înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi o îngrămădire de cărți, reviste, cataloage, albume foto, pliante și, uneori, bibelouri, amintiri, lumânări parfumate, vaze, jucării și multe altele. Biblioteca desemnează un loc sacru, de unde nu putem arunca nimic și unde depozităm tot ce ni se pare cult, drag sau memorabil. Din păcate nu avem nici spațiul nici energia să ținem toate aceste lucruri în ordine și curățenie. Hârtia atrage praf și alergeni, molii și uneori și mai mult de atât.

Dacă atunci când am pornit operațiunea dulapul ne-am orientat spre a dărui sau a refolosi hainele care nu ne mai sunt de folos, operațiunea biblioteca este un pic mai complicată. Dar, ca și în cazul dulapului, nu vă obligă nimeni s-o dați gata dintr-un foc. Raft cu raft, făcând ordine și în gânduri nu doar în hârtii, lucrurile se vor așeza. Am adunat aici câteva sfaturi care nouă ne-au fost utile.

Împarte totul în categorii

Dacă și biblioteca ta e un amestec de lucruri mai mult sau mai puțin folositoare, primul pas este să le organizezi pe categorii. Cursurile din facultate, cărți de specialitate, beletristică, albume foto, amintiri din vacanțe sunt doar câteva exemple. După ce vei stabili categoriile îți va fi mult mai ușor să știi ce să faci cu ele.

Reciclează

Hârtia se reciclează. Dacă ai adunat cursuri vechi, pliante, cărți care nu mai pot fi citite, bilete de tren luate ca suvenir, facturi vechi și alte forme de hârtie care nu fac decât să adune praf în biblioteca ta, fă-le pachet și dă-le la reciclat. În orice bibliotecă există lucruri de care am uitat de mult. Le-am pus “bine” și au rămas acolo. Dacă nu-ți mai sunt de nici un folos și nici nu pot ajuta pe altcineva, containerul albastru este cel în care se adună hârtia de reciclat.

Dăruiește

Ai cărțile copilăriei tale și nici un copil în preajmă sau în plan? Dăruiește-le! Sunt o mulțime de copii care s-ar bucura să le aibă. Poate copiii rudelor tale sau ale prietenilor. Poate copiii de la o școală din apropiere sau cei pentru care strâng lucruri asociațiile de profil. Poate chiar cei care frecventează biblioteca locală. Eroii care ți-au bucurat copilăria au dreptul să bucure alți copii de acum.

Același lucru se întâmplă cu cărțile de specialitate care nu-ți mai sunt de folos (manuale școlare, culegeri, cărți din facultate, dicționare etc.) Caută biblioteci ale facultăților de profil, dă anunțuri pe site-urile dedicate, întreabă printre colegii. Poate trebuie cuiva. Adu-ți aminte cât de greu ai făcut rost de ele, cât de utile ți-au fost și cât te-ai bucurat să le ai. E rândul altcuiva să se bucure de ele.

Poți dărui și cărțile de beletristică pe care le-ai citit și nu crezi că le vei mai relua vreodată. Sau măcar să le împrumuți din când in când.

Transformă

În categoria lucrurilor care pot fi transformate nu intră cărțile, ci acele obiecte păstrate de amintiri sau de frumos. Jucării, suveniruri, vederi, mărturii de pe la nunți, lumânări, obiecte decorative de tot felul. De exemplu, poți transforma vederile și suvenirurile în planșe pe care să le păstrezi în albume sau cutii. Lumânările n-au fost făcute să fie bibelou, așa că oprește-te din a le cumpăra iar ce ai adunat deja consumă de Ora Pământului. Dacă nu folosește vazele sau alte recipiente pentru flori, le poți folosi ca ghivece. Sau ca suport pentru creioane și pixuri. Fii creativ și cere-ți spațiul înapoi.

Sursa foto: Photo by Leora Dowling on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *