Andrew Sean Greer – Less

Less este romanul care i-a adus lui Andrew Sean Greer premiul Pulitzer în 2018 și pe bună dreptate. Povestea este atât de captivantă și de inspirată încât cu greu poți lăsa cartea din mână fără să continui să te gândești la Arthur Less.

Arthur Less este american, scriitor fără succes, homosexual și singur. Are aproape 50 de ani, iar fostul lui prieten se căsătorește cu altcineva. Toate eșecurile i se adună sub aceeași umbrelă în ziua când noul lui roman este respins de editura cu care colaborează de 15 ani. Îmbătrânește, scrie prost și nu mai are pe nimeni. Cum a ajuns aici? Ce-o să spună lumea? Și într-un moment de panică hotărăște să accepte toate invitațiile pe care le primește, de oriunde din lume și pentru orice, numai să plece departe de cei care ar putea fie să râdă de el, fie să-i plângă de milă. Din inerție, acceptă să vorbească despre un autor la modă pe care nu-l cunoște, să petreacă o seară cu publicul primei sale iubiri, să participe la un concurs de literatură perfect necunoscut, să țină un curs la o facultate, să scrie despre mâncare și multe altele. Evenimente necunoscute, neapreciate, dar pentru care va călători în jurul lumii.

O călătorie inițiatică la aproape 50 de ani? De ce nu. Într-un fel toți suntem Arthur Less. Adunăm sub preș dezamăgiri, tristețe, regrete și într-o zi (la orice vârstă) se adună atât de multe încât preșul ne face să ne aruncăm în brațele celei mai mari temeri pe care o avem. Să facem ce n-am făcut niciodată. Să călătorim în jurul lumii. Să ne căutăm rostul și să ne ascundem de lume în timp ce o facem.

Darul lui Andrew Sean Greer este evident. Subtil, cu umor, cu caractere bine conturate și cu treceri fascinante între trecut și prezent, gânduri și fapte, Greer te prinde într-o poveste antrenantă și simpatică, din care ieși gândindu-te la tine. Hm, cum a făcut asta? Parcă era vorba despre Less…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *