Dosar de vacanță în stare de alertă: Om versus canapea

Zilele acestea cuvântul protest este la ordinea zilei. Se protestează în stradă, în subteran, în piață. Dar aici vorbim despre un altfel de protest, despre un protest de interior împotriva canapelei. Pentru că de mai bine de un an ne modelăm unul după forma celuilalt și niciunul nu are de câștigat. Deci, cum scăpăm de canapea?

Canapeaua este un dușman puternic. Este orientată strategic cu fața spre televizor, susținută temeinic de măsuțe cu gustări și băuturi și, colac peste pupăză, este moale, confortabilă și atrăgătoare. Foarte, foarte greu să-i faci față, mai ales când lucrezi de acasă și-ți poți lua și laptopul și ședințele pe canapea. Primul pas ar fi așadar să folosești canapeaua doar pentru relaxare. Se mănâncă la masă, se lucrează la birou.

Chiar și așa, canapeaua ne atrage prea des și prea mult. Așa că am înlocuit siesta de prânz cu o plimbare în jurul casei. Scurtă, dacă trebuie să vă întoarceți repede la birou, mai lungă, dacă aveți timp. În loc de plimbare puteți face o tură scurtă de curățenie, gătit sau stat pe balcon la soare. Orice vă ține departe de canapea în acele câteva zeci de minute de după masa de prânz.

Piatra de hotar este însă seara. Terminăm programul de muncă și treburile casei și ne prăbușim epuizați în fața televizorului. Unde? Pe canapea bineînțeles, unde de multe ori luăm și cina. Pentru a evita cât mai mult întâlnirea am încercat măsuri drastice.

Am găsit un program de exerciții fizice pentru acasă care nu durează mai mult de 30 de minute, 1 oră și care oferă diversitate. Adică aproape în fiecare zi faci alte exerciții, ceea ce te face curios și te motivează. Puteți să le faceți seara, la prânz sau în weekend, în momentele în care canapeaua vă strigă cel mai tare. Apoi am încercat să stăm la televizor în picioare sau pe jos, schimbând poziția des căci nu era nicicum prea confortabil. Am încercat și să evităm televizorul complet, propunându-ne să ieșim seara ”în oraș” la masa din bucătărie. În zilele de weekend cu vreme bună, citim pe balcon sau grădinărim (tot pe balcon sau în ghiveci). Ba chiar coacem pâine cu maia acasă, doar pentru plăcerea de a o face (și pentru miros).

Sigur, multe alte măsuri funcționează și cu cât le personalizați mai mult cu atât mai bine. Cei care au copii sau animale de companie nu prea apucă să stea jos oricum. Important este ca nesuferita de canapea să vă uite forma corpului, iar corpul vostru să uite forma canapelei. Pentru că știm cu toții că dă dependență.

Credit photo by Inside Weather on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.