Pandemie cu vedete în bucătărie

De un an și mai bine, în bucătărie gătim… și din bucătărie nu mai apucăm să ieșim, nu-i așa? Eu una recunosc că am făcut mai multe experimente culinare decât de obicei. Am cultivat maia și am făcut pâine cu maia. Apoi am făcut tăieței pentru prima oară în viața mea. Și colțunași. Izolarea a însemnat prânz în familie, bucătărit mai mult decât de obicei și nenumărate răsfoiri culinare pe Google. Ni s-a întâmplat tuturor, cu mic, cu mare. Unii au intrat pentru prima oară în bucătărie, în vreme ce alții au avut prilejul să facă oarișce progrese în repertoriul culinar.

 

Despre doamnele muzicii populare românești știam de mult că nu sunt doar păstrătoare ale folclorului și ale obiceiurilor populare, ci și ale tradiției culinare românești. Astfel, rând pe rând, au gătit cu tot dichisul sub privirea atentă a Maestrului Horia Vârlan, la “Cireașa de pe tort” – doar un exemplu de emisiune cu specific culinar în care oameni cunoscuți gătesc pentru alți oameni cunoscuți.

Doamna Daniela Condurache gătește și pare să se bucure cu pori și papile de tot ceea ce înseamnă aromă și gust. Eu mă bucur când o văd și nu mă mai simt așa vinovată pentru timpul petrecut în bucătărie. În plus, de la doamna Daniela Condurache am luat câteva taine bune, să știți. Ascultați aici cum se tratează vinetele, că dacă vă povestesc eu, nu are atâta farmec. Eu mă topesc numai când aud dulcele grai din Bucovina, dar trag cu ochiul și spre Maramureș, de unde Cornelia Rednic ne încântă cu ciorbițe, gogoși și prăjituri. Că tot vorbeam de bucurie, Bucuriile Corneliei se numește canalul ei de Youtube .

Și cum căutam eu odată o rețetă de post, am dat peste Paula Seling în bucătărie. Paula a adoptat de ani buni o dietă vegană și ne prezintă rețete din care, vegani sau nu, ne putem inspira. Șnițele din pleurotus cu fulgi de migdale, de exemplu. Mulțumim pentru rețetă, dragă Paula. Să știi că ne-a plăcut ideea cu migdalele și am făcut și noi șnițele. Tot cu fulgi de migdale, da’ de pui. Pentru că nu dorim să le vedem doar în bucătărie, iată-le pe Paula și Cornelia cântând împreună la emisiunea “O dată în viață”.

Paula Seling arată extraordinar, așa că am zis să analizez mai bine opțiunile vegane din bucătăria ei. Cine știe, poate că, odată cu repertoriul culinar, se ia și silueta, nu? Dar am dat peste Ana Lesko. Da-da-da, Ana Lesko gătește! Și încă la modul foarte serios. Pentru cei cu atenție la detalii (adică pentru cei care văd dincolo de adâncimile decolteului), Ana Lesko învârte sarmale, Ana Lesko face cozonaci, Ana Lesko face și plăcinte. Plăcinte adevărate, cu foi de casă!

În ciuda repertoriului culinar măiestru, comentariile ne dezvăluie un public masculin cu alte preferințe culinare: un domn dorește lapte cu tăieței, altul mere. Ca la mama lor, probabil, că așa e de obicei. Publicul cuvios creștin feminin grăiește cu ton mustrător: “Dacă ai fi o bună creștină, ai ști că suntem în post și nu ne-ai mai ispiti.

Dragă Ana, ispitește-ne! Dar dacă tot ne duci în ispită, dă-ne și nouă rețeta, te rugăm. Pardon, dieta! O dietă din aceea cu sarmale și plăcinte care să funcționeze și pentru noi. De ce tu da și noi ba?

Sunt unele grupuri care vor să credem că și Majestatea Sa Margareta gătește. Mă rog, participă activ la împletit cozonacii de Paște. Poate și de Crăciun. În sfârșit, cred că este frumos din partea Majestății Sale să intre și în bucătărie din când în când (la vremea filmarii, în bucătăria castelului de la Săvârșin, regină era doamna Viorica). Fac o frumoasă reverență și mărturisesc că am făcut, în sfârșit cozonac. Dacă Majestatea Sa poate, atunci eu nu am nici un motiv să nu. Mulțumim frumos! În plus, am putut trage cu ochiul, să vedem un pic cum este într-o bucătărie regală.

Pentru că veni vorba, Domeniul Regal Săvârșin este deschis publicului de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbăta și duminică între orele 9.00 și 18.00. Dacă vă aflați prin zonă, puteți vizita Parcul Regal în prezența unui ghid.

Și cum scriam eu acest articol, o surprind pe Adela Popescu mărturisind pe social media că, în adâncul sufletului, ea este o mare bucătăreasă, dar gătește rar, pentru simplu motiv că soțul ei se ocupă de așa ceva. Ai grijă, dragă Adela! Pe mine m-a păcălit. Aș fi vrut să pun și un link către filmuleț, din păcate este o reclamă, așa că nu am voie.

Vedeți? De voie, de nevoie, de foame sau de plăcere, de dragul unei reclame… Nu se știe niciodată cum ajungem să gătim, se poate întâmpla oricui. Așa că, dacă nu ați îndrăznit încă să faceți primii pași – primii cartofi prăjiți ca la carte, de exemplu, sau primul ou ochi – vă așteptăm! E loc pentru toți în marea bucătărie a lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *